nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.09.2019 Karig pensioen doet zelfstandige na zijn 65 voortwerken

In ons land zijn meer dan 111.000 zelfstandige 65-plussers aan de slag. Gazet van Antwerpen staat stil bij de opmerkelijke vaststelling dat ruim 20.000 van hen een zwaar beroep uitoefenen, bijvoorbeeld in de bouw of de landbouw. “Sommigen doen het vanuit een passie. Ze hebben enorm veel tijd in hun zaak gestopt en hebben het vaak moeilijk om hun baby los te laten”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. “Maar voor velen is het pure noodzaak. Omdat hun zoektocht naar een overnemer moeilijk gaat of gewoon omdat ze financieel niet rondkomen door het lage pensioen.”

De cijfers omtrent het aantal gepensioneerde zelfstandigen die voort blijven werken, zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). Zelfstandigenorganisatie NSZ vroeg ze op, en brengt onder de aandacht dat het aantal zelfstandige 65-plussers dat aan de slag blijft sinds 2015 twee keer zo sterk (+22,5%) gestegen is als het totale aantal zelfstandigen. Zij zijn ondertussen met 1,125 miljoen. NSZ-woordvoerder Christine Mattheeuws verduidelijkt dat de drijfveer passie kan zijn, maar veel vaker is het uit financiële noodzaak. Een zelfstandige ontvangt gemiddeld 911 euro pensioen per maand, tegenover gemiddeld 1.267 euro voor werknemers en 2.600 euro voor ambtenaren.

De zelfstandigenorganisatie hamert erop dat iedereen gelijk voor de wet moet zijn. Aan de komende discussies rond ‘langer werken’ is het heikele dossier gekoppeld van de zware beroepen. Mattheeuws: “Als we het erover eens zijn dat de bouw en de landbouw 'zware' sectoren zijn, dan waren er eind 2018 al bijna 20.000 zelfstandigen boven de 65 aan de slag in beide sectoren, bijna 2.500 meer dan in 2015. Maar ook in andere sectoren die toch niet licht zijn, zoals horeca, de paramedische en de medische sector, zijn er een kwart meer 65-plussers zelfstandig aan de slag. We kunnen toch moeilijk verantwoorden dat die beroepen zwaar zijn voor werknemers, maar niet voor zelfstandigen.”

Bron: Gazet van Antwerpen

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via