Kersenbomen hebben het moeilijk

De aanhoudende droogte en de klimaatopwarming eisen hun tol voor de fruitteelt in ons land. Het kersenseizoen is begonnen, maar de oogst is al jaren niet wat het zou moeten zijn. “Wij vrezen voor het voortbestaan van de kersenbomen”, zegt fruitboer Peter Vandendaele.
19 juni 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:55
De aanhoudende droogte en de klimaatopwarming eisen hun tol voor de fruitteelt in ons land. Het kersenseizoen is begonnen, maar de oogst is al jaren niet wat het zou moeten zijn. “Wij vrezen voor het voortbestaan van de kersenbomen”, zegt fruitboer Peter Vandendaele.
De fruitboeren in het Pajottenland draaien op dit moment overuren om hun kersenpluk rond te krijgen. Het Laatste Nieuws ging langs bij Pajottenlander, een biologisch fruitbedrijf in Pepingen. Op de boomgaard van ruim een hectare staan meer dan 150 fruitbomen met biologische kersen, krieken, pruimen, peren, appels en noten. "Wij plukken alles met de hand en gebruiken geen kunstmest, enkel compost en mineralen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren”, vertelt Vandendaele. “Om de zoveel tijd laten we een bodemanalyse uitvoeren om te bekijken wat de grond écht nodig heeft."
 
Het bedrijf is gespecialiseerd in hoogstambomen. In de boomgaard staan een tiental van die kerselaars en een veertigtal Schaarbeekse kriekenbomen. De oogst daarvan gaat naar brouwerij Cantillon in Anderlecht waar er kriekenbier van gemaakt wordt.
 
Maar de jonge bomen hebben het zwaar te verduren gekregen door de droogte van de laatste maanden. "Ook de klimaatopwarming doet er niet veel goed aan”, aldus Vandendaele. “De voorbije jaren hebben we verschillende nieuwe insecten ontdekt op ons fruit zoals de Aziatische fruitvlieg en de Aziatische bruingemarmerde schildwants. De fruitvlieg tast vooral het rode fruit, druiven en olijven aan. We kunnen ze bestrijden door vallen met een mengsel van appelazijn, fruitsap en suiker in onze bomen te hangen."
 
De wantsen zijn hardnekkige insecten die een pak moeilijker te bestrijden zijn. Ze zuigen het sap uit het fruit waardoor er vervormingen ontstaan. Met een biologische aanpak zijn ze niet weg te krijgen. “Zelfs fruitboeren die chemische middelen gebruiken krijgen ze niet weg”, klinkt het.
 
Ook vogels zorgen voor heel wat schade. Volgens de fruitboer zijn spreeuwen het ergst. “Zij eten het zoete fruit helemaal op en laten de bomen kaal achter."
 
Dan zijn er nog de zware regen- en hagelbuien die gaten in het fruit maakten waardoor het niet meer te redden valt. "Fruitboeren uit de buurt vertellen mij dat ze hun volledige oogst kwijt zijn”, gaat Vandendaele verder. “Gelukkig valt het bij ons nog mee, maar dat wil niet zeggen dat wij ook geen groot deel van de oogst zijn verloren."
 
Het fruit dat niet meer geschikt is voor de verkoop, kan Vandendaele nog verwerken in vruchtensappen. Op dit moment verkoopt hij 30 verschillende soorten, van appel-kriek tot appel-bosbes via lokale biohandelaars.
 
Toch vreest hij voor de toekomst van de hoogstamkersenbomen. “De fruitboeren krijgen het er één voor één steeds moeilijker mee”, besluit hij. "Veel kwekers beginnen daarom met het kweken van laagstamkersenbomen of in een beschermende tunnel. Die zijn uiteraard niet hetzelfde als deze op hoogstam, de smaak is helemaal anders. We zullen in de toekomst blijven inzetten op het verzorgen en het voortbestaan van onze kerselaars en onze andere hoogstambomen."

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek