nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.07.2019 Kersenplukkers gaan 's morgens heel vroeg aan de slag

De droogte is geen goede zaak voor de vruchtdikte van onze appels en peren, en er is het risico op zonnebrand voor het fruit dat aan de buitenkant hangt, zegt Filip Lowette, directeur van de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden. Aan persagentschap Belga vertelt hij dat één van de maatregelen bij kersenpluk is 's morgens heel vroeg beginnen plukken, al om 4 of 5 uur, om dan tegen 11 uur als het erg warm wordt te stoppen. Zowel de vruchten als de plukkers varen daar wel bij.

Vanaf woensdag wordt de aanvoer van kersen in de Belgische Fruitveiling stopgezet rond 13 uur, zodat men tegen 11 uur stopt met plukken, zegt directeur Filip Lowette. Vroeger beginnen en vroeger stoppen, is een goede zaak voor de kwaliteit van de vruchten, maar ook voor de mensen, want plukken in zo'n ongenadige hitte is uiteraard geen pretje. Wat de impact op de kersen betreft, is de directeur zelf benieuwd wat de hittegolf als gevolg gaat hebben maar wordt er dus ook geanticipeerd.

Van hardfruit is geweten dat droogte een nefaste invloed heeft op de vruchtdikte, en bij deze hitte is er ook risico op zonnebrand. Appels die aan de buitenkant hangen, worden waardeloos door zonnebrand. Zelfde probleem bij de peren die dezer dagen normaal tot aan de oogst toch nog enkele millimeters moeten aandikken. Gelukkig is er vorige zaterdag nog zo'n 5 liter per vierkante meter uit de hemel gevallen, zegt Lowette. En 's morgens is er de dauw. Zolang de bomen vocht uit de grond kunnen halen, valt het nog mee. "En daarnaast wacht men wat langer dan gewoonlijk met het maaien van het gras. Hoger gras heeft een afkoelend effect."

Bron: Belga

Beeld: Belgische Fruitveiling

Volg VILT ook via