nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.05.2019 Kijk jij mee uit naar de Aziatische hoornaar?

Wetenschappers van het Open Science Lab for Biodiversity van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het kenniscentrum Honeybee Valley (Universiteit Gent) vragen iedereen om uit te kijken naar de Aziatische hoornaar. Waarnemingen zullen gebruikt worden voor onderzoek en beheer. “De Aziatische hoornaar is een invasieve uitheemse wesp en vormt een bedreiging voor honingbijen en bestuivers”, klinkt het. “De overheid wil de impact van deze invasieve exoot zoveel mogelijk beperken.”

Dat plan heeft veel meer kans op slagen met de hulp van de bevolking. “Jong of oud, natuurliefhebber of gewone wandelaar, specialist of leek, iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden”, laat Karel Schoonvaere van Honeybeevalley weten. “Dit kan je doen op de website van de werkgroep Aziatische hoornaar.”

Op de Vespa-watch site leer je de soorten hoornaars en wespen herkennen, vind je informatie over de soort en kan je een melding doen. Geverifieerde meldingen komen automatisch in de werklijst van de bevoegde brandweerzones terecht. De brandweer komt dan het nest vernietigen aangezien dit gespecialiseerd en gevaarlijk werk is waar je beter niet zelf aan begint.

“De website is een goed voorbeeld van een snellerespons-systeem op een biologische invasie”, reageert Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Een melding van een nest leidt, na bevestiging van de determinatie, tot snelle verwijdering van het nest voordat de kolonie zich vermenigvuldigt. Het succes van deze werkwijze blijkt uit andere Europese landen zoals Italië en het Verenigd Koninkrijk die erin slagen om de invasie van de Aziatische hoornaar te vertragen.”

Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. “De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens”, weet Karel Schoonvaere. “Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit.”

Aziatische hoornaar gespot? Meld je waarneming hier.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: INBO

Volg VILT ook via