nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.09.2018 Kijkstal in Pittem wil negatieve beeldvorming omkeren

Op het Sint-Amandshof in het West-Vlaamse Pittem, een kweekbedrijf met een kleine 700 varkens, kunnen bezoekers sinds kort op elk moment van de dag de dieren gaan bekijken in de nieuwe, ultramoderne scharrelstal. Eigenaars Lieven Lafaut en Tania De Roo hopen met hun kijkstal de negatieve perceptie rond de varkensteeltsector om te keren. In Nederland zijn er heel wat dergelijke kijkstallen, maar in Vlaanderen zijn Lieven en Tania pioniers.

“Na de verschillende negatieve filmpjes van de voorbije jaren willen wij een openheid creëren en tonen dat het ook op een andere manier kan”, aldus Lieven. “We willen tonen dat we goed voor onze dieren zorgen. Daarom kunnen de mensen op elk moment van de dag, ook als er niemand van ons aanwezig is, achter glas en in gecontroleerde omstandigheden komen kijken naar onze dieren”.

“Met de kijkstal willen we in eerste instantie een goede indruk geven over onze sector, en hopelijk volgen meer varkensboeren ons voorbeeld”, geeft hij verder aan. “Daarnaast doen wij ook aan rechtstreekse verkoop, en op deze manier kunnen onze klanten ook in alle openheid zien hoe onze varkens gekweekt worden”.

De nieuwe stal is gericht op een beter dierenwelzijn. “We hebben in onze stal niet de klassieke roosters met mestputten onder, maar wel een volle vloer waar de varkens ingestrooid worden met scharrelmateriaal”, legt Lieven uit. “Ze kunnen dus scharrelen en wroeten naar hartenlust. Daarnaast hebben we ook een computergestuurde mestschuif, die de mest twee keer per dag afvoert. Zo blijft de ammoniak niet in de stal hangen en is de lucht gezonder. Tot slot hebben we ook grote glaspartijen in de stal, zodat de varkens van heel veel daglicht kunnen genieten”.

De kijkstal staat continu open voor bezoekers, en Lieven en Tania hopen dat scholen eveneens de weg vinden naar het Sint-Amandshof. Op aanvraag kan er ook iets gedronken worden.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Sint-Amandshof

Volg VILT ook via