nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.02.2018 Kippen komen voortaan in de stal uit dankzij NestBorn

Primeur op de Agridagen in Weelde: Belgabroed, Vervaeke-Belavi en van Hulst stelden er als allereerste licentiehouders het NestBorn-systeem voor aan de wereld. NestBorn staat voor meer dierenwelzijn, een snellere toegang tot voeder, water en licht, en een gezonder kuiken, waardoor het antibioticagebruik omlaag kan. Ook belangrijk: de pluimveehouder hoeft niet te investeren in nieuwe infrastructuur. “Er lopen momenteel proeven op een 35-tal bedrijven in België, Nederland en Duitsland”, aldus Leo Suls van Vervaeke-Belavi. 

In Duitsland en vooral Nederland werd er via verschillende conceptkippen al langer mee geëxperimenteerd: het laten uitkomen van de eieren in de stal. Vandaag kruipen de kuikens uit het ei in de broederij en worden ze daarna getransporteerd naar het pluimveebedrijf. Die werkwijze gaat met het nieuwe NestBorn-systeem helemaal overboord: op de achttiende dag van het broedproces worden de eieren op het strooisel in de stal gelegd, waardoor ze volledig stress-vrij ter wereld komen en meteen ook toegang hebben tot voeder, water en licht. 

Dat moet resulteren in een robuuster eendagskuiken met een betere darmgezondheid, minder pootproblemen en een hogere immuniteit. En hoe gezonder de kip, hoe minder antibiotica nodig is. Dat lijkt naast de winst op het vlak van dierenwelzijn de belangrijkste troef te zijn van NestBorn, het systeem dat vandaag al op zo’n 35 Belgische, Nederlandse en Duitse bedrijven wordt uitgetest en op Agridagen voorgesteld werd door de eerste licentiehouders Belgabroed, Vervaeke-Belavi en van Hulst. 

“In België gaat het om een achttal testbedrijven”, aldus Leo Suls van Vervaeke-Belavi. “De proefperiode loopt nog tot april. Daarna beschikken we over voldoende data om het NestBorn-systeem te vergelijken met andere systemen en met het klassieke model.” Die andere systemen, waaronder bijvoorbeeld het X-Treck systeem, verschillen van NestBorn omdat ze extra investeringen in infrastructuur vragen van de pluimveehouder. 

Dat is bij het NestBorn-systeem dus niet het geval: als er een strooiselbedje klaarligt in de stal is dat voldoende. Anderzijds wordt er van de pluimveehouder wel een drietal dagen extra zorg en waakzaamheid gevraagd en moeten de stallen bovendien drie dagen vroeger op een temperatuur van ongeveer 35 graden gebracht worden. Voor slecht-geïsoleerde stallen betekent dat een aardige stuiver aan brandstofkosten. Maar als het even meezit kan diezelfde pluimveehouder even later profiteren van een lagere factuur van de dierenarts door een lagere ziektedruk.

Of valt er daarnaast ook meerwaarde te rapen via het uitrollen van een nieuwe conceptkip? Daar lijkt het voorlopig nog te vroeg voor, al zou het plots snel kunnen gaan. “We hebben al met zowat alle supermarkten in België en Nederland rond de tafel gezeten en er is zeker en vast interesse voor het concept”, aldus Suls. “Maar er is voorlopig nog niets beslist. We verwachten ook niet dat alle pluimveehouders nu plots op NestBorn zullen overstappen. Maar als ze het systeem graag uitproberen, dan kunnen ze voortaan bij ons terecht.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via