nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2019 Klacht tegen ING wegens financiering palmolie

Verschillende milieuorganisaties dienden een klacht in tegen ING bij het Nederlandse contactpunt van de OESO - de organisatie van ontwikkelde landen - wegens de financiering door de Nederlandse bank van een aantal palmoliebedrijven. Die zouden betrokken zijn bij ontbossing, landroof en kinderarbeid. De ngo's, waaronder de Nederlandse Milieudefensie, willen dat ING de banden met de betrokken palmoliebedrijven - Noble Group, Bolloré Group/Socfin en Wilmar International - verbreekt en zich terugtrekt uit de industriële palmoliesector.

De Nederlandse Milieudefensie wijst erop dat ING al lang op de hoogte wordt gesteld van de misstanden in de sector. "ING weet dus tot welke schadelijke gevolgen hun investeringen leiden en is willens en wetens blijven doorgaan met het financieren van deze palmoliebedrijven", luidt het. Met de OESO-klacht hopen de milieu-organisaties de druk op ING op te voeren. Palmolie is een veelzijdige grondstof voor een reeks producten, van koekjes tot shampoo.

Ook in België nemen ngo's ING onder vuur. Vorig jaar was er nog een protestactie aan het ING-hoofdkwartier in Brussel, gericht tegen de financiering van het Belgisch-Luxemburgse palmoliebedrijf Socfin. In maart meldde het Franstalige onderzoekstijdschrift Médor dat ING had beslist om de kredieten aan Socfin tijdelijk stop te zetten, maar kort daarna liet Socfin zelf weten dat de samenwerking tussen ING en Socfin voortgaat.

"ING deelt de bezorgdheid over milieu- en sociale kwesties bij palmolieplantages", zegt een ING-woordvoerder in een reactie aan de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad. "Wij gaan de dialoog aan met onze klanten, ook die uit de palmolieketen, om ze aan te zetten tot het verbeteren van hun bedrijfsvoering. Deze visie - betrokkenheid in plaats van uitsluiting van palmolie - wordt ook gedeeld door organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds en de IUCN. Als de dialoog niet leidt tot verbeteringen, kunnen we uiteindelijk besluiten om onze relatie te beëindigen."
 

Bron: Belga

Beeld: Socfin

Volg VILT ook via