nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.02.2019 Kleindochter Norman Borlaug: "Moeten CRISPR omhelzen"

In de Gentse biotechvallei vestigde zich een Amerikaanse agrobiotechspecialist die uit de band springt en daarom de krant De Tijd opviel. “Met Inari willen we de manier waarop de agro-industrie de innovatie in de landbouw tot nu toe heeft aangepakt volledig veranderen”, zegt Julie Borlaug, vicevoorzitter van Inari. Als kleindochter van Nobelprijswinnaar en 'vader van de groene revolutie' Norman Borlaug pleit ze voor een radicale ommekeer. In Gent wil Inari zich in eerste instantie toeleggen op meer efficiëntie in het water- en stikstofverbruik van gewassen. Daarvoor maakt het gebruikt van de nieuwste veredelingstechnieken, dus ook van het gecontesteerde CRISPR.

Inari werd in juli opgericht als een spin-off van Flagship Pioneering, een Amerikaans platform dat innovatieve projecten in de lifesciences ondersteunt en begeleidt. Het haalde 55 miljoen dollar (48 miljoen euro) aan kapitaal op en nam een 80-tal wetenschappers, statistici, ingenieurs en dataspecialisten in dienst. Hun activiteit: zaden resistenter maken tegen droogte of ziektes, en geschikter voor diverse bodemtypes en weersomstandigheden.

“Technologische innovatie is onmisbaar om het effect van de klimaatverandering in de landbouw te tackelen”, zegt Julie Borlaug. “Als we genoeg voedsel willen blijven produceren, zijn droogte-, hitte- en zoutbestendige gewassen noodzakelijk.” Ze betreurt dan ook dat de agro-industrie er niet in geslaagd is die boodschap over te brengen. “Mijn grootvader was een groot pleitbezorger voor meer wetenschappelijke kennis in de agrosector.”

Klimaatverandering en de maatschappelijke aversie tegenover nieuwe technieken in de landbouw ziet ze als twee grote uitdagingen. Eén van de technieken die Inari gebruikt, is CRISPR/Cas9, een methode die het mogelijk maakt DNA te knippen en te plakken. Milieugroeperingen vinden dat maar niets en vorig jaar oordeelde het Europees Hof van Justitie dat CRISPR onder de strenge regelgeving voor genetisch gemodificeerde organismen valt.

Het hield Inari niet tegen om een onderzoeks- en ontwikkelingsfiliaal in Gent te openen en daarvoor zes onderzoekers aan te werven. “Die ruling is wellicht niet het einde van het verhaal”, zegt Fred van Ex, hoofd onderzoek van de Belgische vestiging. “Moleculaire veredeling is in wezen niet anders dan traditionele veredeling. We hebben er goede hoop op dat die regelgeving nog verandert.” Bolraug is duidelijk daaromtrent: “Als we in de agrosector vooruitgang willen boeken, zullen we technieken zoals CRISPR moeten omhelzen.”

Bron: De Tijd

Beeld: @JulieBorlaug

Volg VILT ook via