nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.02.2020 "Klimaatbomen verzachten gevolgen veranderend klimaat"

De stormachtige weersomstandigheden zoals we die in februari kennen, zijn een voorproefje van wat klimaatverandering kan teweegbrengen. “Zeker in steden slaan extreme weersomstandigheden dubbel zo hard toe”, klinkt het bij landbouworganisatie Boerenbond. “Klimaatbomen zijn een antwoord in de strijd tegen een veranderend klimaat.” AVBS, de sierteelt- en groenfederatie maakte een handige lijst met ideale klimaatbomen.

Waterafvoer en infiltratie van water in de bodem leiden in stedelijke context vaak tot problemen. Maar ook hitte kan in de zomer zwaar wegen op steden. Voldoende groen in de stedelijke context is hierop het antwoord. “Bomen zorgen voor een goed doorlatende bodemstructuur en brengen verkoeling in de heetste zomerdagen”, klinkt het bij Boerenbond.

Een boom planten in de tuin is dus een ideale liefdesverklaring voor het klimaat. Elke boom draagt bij tot een betere leefomgeving, maar sommige bomen zijn extra goed gewapend tegen extremere omstandigheden en zullen zo uitgroeien tot een prachtig volwassen exemplaar: ideale klimaatbomen! “Deze boomsoorten hebben hun klimaatbestendigheid bewezen in verschillende onderzoeken en praktijktesten”, aldus Boerenbond.

Sierteelt- en groenfederatie AVBS maakte een lijst van deze klimaatbomen. “De soorten op deze lijst zijn allemaal terug te vinden bij onze Vlaamse boomtelers”, klinkt het. “Deze assortimentslijst is bedoeld als suggestie voor het aanplanten van bomen in tuinen, op bedrijfsterreinen, in parken en in straten met aandacht voor het klimaat.”

Op de lijst vind je een ruime keuze aan klimaatbomen, jouw ideale match staat er ongetwijfeld tussen. “Ook die brede biodiversiteit is immers nodig voor een gezond klimaat”, laat Boerenbond weten. “Tijdens de komende Gentse Floraliën zal het assortiment klimaatbomen op zijn mooist gepresenteerd worden. Bezoekers kunnen er het gamma van klimaatbomen leren kennen en inspiratie opdoen voor een klimaatvriendelijke stadstuin.”

De Gentse Floraliën gaan door van vrijdag 1 mei tot en met zondag 10 mei 2020 in de gebouwen van het ICC, de Floraliënhal en het Kuipke. Meer dan 500.000 bloemen en planten tonen er zich van hun mooiste kant.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via