Klimaatopwarming bedreigt helft van wijngebieden

Meer dan de helft van de huidige wijngebieden wereldwijd zou kunnen verdwijnen bij een opwarming van de aarde met twee graden. Bij een opwarming met vier graden loopt dat op tot 85 procent van de wijngebieden. Andere regio's zouden dan weer beter geschikt worden voor wijnbouw. Dat staat te lezen in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Door meer in te zetten op druivenrassen die beter aangepast zijn aan de klimaatopwarming, kunnen wijnboeren de gevolgen van de klimaatopwarming milderen.
28 januari 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:53

Meer dan de helft van de huidige wijngebieden wereldwijd zou kunnen verdwijnen bij een opwarming van de aarde met twee graden. Bij een opwarming met vier graden loopt dat op tot 85 procent van de wijngebieden. Andere regio's zouden dan weer beter geschikt worden voor wijnbouw. Dat staat te lezen in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Door meer in te zetten op druivenrassen die beter aangepast zijn aan de klimaatopwarming, kunnen wijnboeren de gevolgen van de klimaatopwarming milderen.

Amerikaanse en Franse wetenschappers van het Franse openbare onderzoeksinstituut voor landbouw INRA, werkten een model uit dat de ontwikkelingsfases nagaat van de elf meest courante druivenrassen. Dat model combineerden ze met gegevens over de klimaatopwarming. Zo zou volgens de wetenschappers 56 tot 24 procent van de wijngebieden niet langer geschikt zijn voor de huidige wijnbouw bij een opwarming met twee graden. Dat loopt dus op tot 85 procent bij een tweemaal zo grote opwarming.

Weinig verrassend zouden de wijngebieden die nu reeds een heel warm klimaat hebben, bijvoorbeeld Italië en Spanje, de grootste verliezen kennen, met een beperkte winst van nieuw gebied. Wijngebieden die verder van de evenaar liggen, bijvoorbeeld de VS en Nieuw-Zeeland, zouden daarentegen hun wijngebied net zien toenemen. Landen met een meer gematigd klimaat zoals Duitsland en Frankrijk, zouden een kleiner verlies kennen.

Anderzijds zouden andere regio's door de opwarming wel geschikt worden voor de wijnproductie. Dat lijkt het geval te zijn voor België. Zo was 2018 nog een recordjaar voor de Belgische wijnbouw met een productie van bijna twee miljoen liter wijn. Hoewel de hitte in 2019 zorgde voor een lagere druivenopbrengst, lijkt het hete weer wel te zorgen voor wijn van uitstekende kwaliteit. “Het is misschien raar om te zeggen, maar de klimaatopwarming heeft ook zijn voordelen. Zeker voor de wijnbouw in ons land”, zei Karel Henckens, de eigenaar van wijndomein Aldeneyk in Maaseik, recent nog.

Meer informatie: Diversity buffers winegrowing regions from climate change losses

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek