nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.10.2019 Koe verkleed als zebra wordt minder gestoken

Steekvliegen kan je om de tuin leiden door een koe als zebra te vermommen, schrijft De Standaard op basis van een Japanse studie. De runderen zouden nog maar de helft zoveel gestoken worden door insecten met deze ingenieuze vermomming. Wetenschappers van de universiteit van Kyoto gaan ervan uit dat steekvliegen in de war geraken van het strepenpatroon. Bio-ingenieurs noemen in het vakblad PlosOne de onconventionele aanpak een milieuvriendelijk alternatief voor insecticide.
In de zomer kan je weleens paarden op de weide spotten met een vliegendeken op met zebrastrepen. Een grappig zicht, maar er zit een wetenschappelijke visie achter. Uit studies is namelijk gebleken dat vliegen dankzij het strepenpatroon minder aangetrokken worden. Japanse onderzoekers wilden de proef op de som nemen bij rundvee.
 
Vijf minuten, langer duurt het niet om een koe van vier tot vijf centimeter brede strepen te voorzien. De koeien werden drie keer drie dagen geobserveerd, telkens met een ander strepenpatroon. De onderzoekers telden op de zebrakoeien slechts 55 steekvliegen, tegen 111 op de zwartgestreepte koeien en 128 op de ongeverfde dieren. De geschilderde koeien weerden per halfuur slechts 40 keer vliegen af (door te slaan met hun staart of te schudden met hun kop), tegenover 53 en 54 keer in de twee andere groepen.
 
Volgens de onderzoekers is er wel nog werk nodig om de resultaten te bevestigen en om minder arbeidsintensieve manieren te vinden om het zebrapatroon aan te brengen op de koeien. Maar als dat lukt, lijkt een gedeeltelijke oplossing voor een halsstarrig probleem in de maak. Runderen hebben meer moeite om te grazen en te slapen als ze geplaagd worden door insecten, kunnen hitsig gedrag veroorzaken dat dan weer voor hittestress en verwondingen kan zorgen. In de VS wordt de economische schade door steekvliegen op twee miljard euro per jaar geschat.
 
Volgens insectenexpert Keith Bayless verstoren zebrastrepen de vorm van dieren, waardoor vliegen in de war zijn. Maar naast de vorm, komen ze ook op de geur af. Alleen wat strepen schilderen, zal dus niet volstaan.

Bron: De Standaard / eigen verslaggeving

Beeld: PlosOne

Volg VILT ook via