nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.08.2016 Komt Braziliaanse gezinslandbouw in gedrang?

Het Braziliaanse landbouwbeleid dat via twee verschillende departementen zijn aandacht verdeelt tussen enerzijds kleinschalige familielandbouw en anderzijds exportgerichte, grootschalige landbouw, heeft jaren als voorbeeld en inspiratie gediend voor heel wat andere landen. Maar het Fome Zero-programma, dat in 2003 in de stijgers werd gezet door voormalig president Lula da Silva, komt onder druk te staan nu een centrumrechtse interim-regering Lula’s partijgenoot Dilma Rousseff van de macht heeft verdreven.

De fundamenten onder het ambitieuze Fome Zero-programma dat de voormalige Braziliaanse president Lula da Silva destijds vorm gaf staan steeds meer op losse schroeven. Zero Fome voorziet in directe financiële steun voor de armste gezinnen via de Bolsa Familia-kaart en ondersteunt ook de kleinschalige, familiale landbouw via bijvoorbeeld de bouw van waterciternes in drogere landbouwstreken. Tegelijk wordt geïnvesteerd in het verstrekken van informatie over gezonde eetgewoontes, worden voedingssupplementen met ijzer en vitamines uitgedeeld aan de allerarmsten en hebben boeren een makkelijkere toegang tot microkrediet.

Maar de interim-regering onder leiding van de centrumrechtse conservatief Michel Temer lijkt vast van plan om de poten onder het programma weg te zagen, zo schrijft Luc Vankrunkelsven van Wervel in zijn blog voor Mondiaal Nieuws. “Het Ministerie voor Agrarische Ontwikkeling werd ontmanteld en als een secretariaat ondergebracht bij de administratie van de eerste minister,” zo klinkt het. “Het PAA-programma, dat alle openbare instellingen verplicht om enkel nog voedingsproducten aan te kopen die afkomstig zijn van de lokale landbouw, moet het dit jaar met omgerekend 44 miljoen euro minder doen.”

Nochtans levert het systeem de lokale landbouw heel wat op: in 2012 werd voor 3,49 miljoen euro aan agro-ecologisch geteelde producten aangekocht via het programma, goed voor ongeveer 5 miljoen kilo biologische voedingsproducten. Want binnen het overheidsprogramma krijgen biologisch geteelde producten voorrang. “Maar het is duidelijk dat de erfenis van Lula en Dilma zoveel mogelijk vernietigd wordt,” aldus Vankrunkelsven. “De steun voor meer dan 900 projecten van technische ondersteuning van coöperatieven en andere initiatieven, wordt ingetrokken.”

Lees hier een uitgebreide FAO-paper over het Zero Fome-programma.

Bron: MO*/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via