Komt er een jaar uitstel voor bioverordening?

De leden van de Commissie Landbouw van de EU (COMAGRI) willen de nieuwe regels voor de biologische landbouw, die normaal op 1 januari 2021 in voege treden, met een jaar uitstellen. Het voorstel kan rekenen op de steun van de biologische landbouwsector.
11 mei 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:54
De leden van de Commissie Landbouw van de EU (COMAGRI) willen de nieuwe regels voor de biologische landbouw, die normaal op 1 januari 2021 in voege treden, met een jaar uitstellen. Het voorstel kan rekenen op de steun van de biologische landbouwsector.
In 2018 keurde het Europees Parlement, na jaren onderhandelen, de ‘bioverordening’ goed. Met deze set nieuwe regels wil Europa een gelijk speelveld creëren voor bioproducten van binnen en buiten de EU.
 
Met de nieuwe verordening worden de normen geharmoniseerd en komt er één systeem voor alle Europese en niet-Europese landbouwers zodat dezelfde kwaliteit gegarandeerd wordt. Maar volgens de leden van COMAGRI is er meer tijd nodig om het complexe systeem op poten te zetten. Ook de lidstaten moeten voldoende ruimte krijgen om de overgang te maken naar de nieuwe manier van produceren.
 
In een brief aan Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wijzen de parlementsleden erop dat een overhaaste goedkeuring van de wetgeving niet de meest geschikte oplossing is, zeker in het licht van de huidige coronacrisis. Ze vragen om de inwerkingtreding van de nieuwe regels met een jaar uit te stellen, naar 1 januari 2022. Daarnaast dringen ze ook aan op een doorgedreven overleg met alle betrokkenen.
 
Volgens Eduardo Cuoco, directeur van de internationale biologische landbouwersvereniging IFOAM, zou de deadline van 1 januari 2021 zelfs zonder de coronacrisis een uitdaging zijn. “Biologische producenten moeten zich nu ten volle kunnen concentreren op de coronacrisis en garanderen dat ze voeding van goede kwaliteit kunnen blijven leveren”, vertelt hij aan Euractiv. Hij benadrukt dat de volledige biologische landbouwsector voorstander is om de verordening een jaar uit te stellen.
 
De Commissie onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor het uitstel. Verwacht wordt dat ze dit jaar nog met een “offensief’ actieplan komt, waarin wordt bekeken hoe de biologische productie de agrovoedingssector kan helpen om de duurzaamheid in de hele keten te verbeteren.
 
Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de verkoop van biologische producten in bijna alle landen gestegen. Vooral de vraag naar lang houdbare biologische producten, zoals pasta, rijst, granen en bonen, neemt toe. Toch delen bepaalde sectoren in de klappen, met name de zuivel- en rundvleessector. Maar volgens Cuoco is de biologische landbouw een veerkrachtiger systeem omdat het minder afhankelijk is van externe input dan conventionele systemen.

Bron: Euractiv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek