nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.06.2019 Koningin Mathilde bezoekt twee Limburgse landbouwsters

Koningin Mathilde bezocht donderdag twee landbouwbedrijven in Heers en Lummen. Ze deed dat op uitnodiging van Boerenbond maar in de eerste plaats op eigen vraag. De rol van de vrouw in de landbouw stond tijdens beide bezoeken centraal. De bedrijfsleider is er telkens een vrouw. Het aantal vrouwen actief in de landbouw – een overwegend mannelijke sector – neemt de laatste jaren toe. "Wij zijn verheugd en trots dat Hare Majesteit tijd vrijmaakt om een paar van onze landbouwbedrijven beter te leren kennen en tegelijk het vrouwelijk ondernemerschap in onze sector te steunen", zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

De vraag om boerderijen te bezoeken waar vrouwen een speciale rol hebben, kwam van het paleis. Boerenbond nam koningin Mathilde mee naar twee landbouwbedrijven in Limburg die gerund worden door vrouwen. Dat is atypisch maar niet uitzonderlijk want in 2016 was 13,6 procent van de bedrijfshoofden in de landbouw (2.689) een vrouw. Daarnaast waren er dat jaar 6.652 vrouwen actief als meewerkende echtgenote. Vijf jaar eerder lag het aandeel vrouwelijke bedrijfsleiders op 11 procent. Het stijgt dus, maar nog altijd is hun aandeel kleiner dan in andere sectoren. Een studie van het Departement Landbouw en Visserij uit 2011 verschafte hier voor het eerst meer inzicht in. 

Om de positie van vrouwen in land- en tuinbouw te versterken, ondersteunde de Vlaamse overheid in 2016 de oprichting van een ‘Landelijk infopunt voor vrouwen’ (Liv) binnen de Agra-werking van KVLV. Liv is een kennis- en vormingscentrum en biedt vrouwen eerstelijnsadvies over juridische, financiële en sociale thema’s. Heel wat kennis en ervaring uit de dagelijkse werking werd dit jaar gebundeld in een infogids die vrouwen voorthelpt met antwoorden op veel voorkomende vragen in verband met ondernemerschap, de combinatie gezin en bedrijf, sociale zekerheid, enz.

Het bezoek van koningin Mathilde startte in Heers op het landbouwbedrijf van Annick Strauven en haar man Erwin Lowet, waar vrouwen al verschillende generaties meedraaien. Melkvee wordt er gecombineerd met akkerbouw en aardbeienteelt. Een deel van de eigen producten wordt op de hoeve verkocht. Mathilde zag er een pasgeboren kalfjestweeling. En ze vernam dat het landbouwbedrijf tevens een zorgboerderij is, waar personen via een aangepaste dagbesteding worden opgevangen en geholpen om zich te opnieuw te integreren in de samenleving.

Dochter Lenka studeert dit jaar af als leerkracht lager onderwijs, maar wil graag haar ouders opvolgen. Ook haar vriend heeft thuis een akkerbouwbedrijf. Dat vormt volgens haar een belangrijke factor om in de landbouw te stappen. "Ik ben er altijd in opgegroeid. Je hebt ook een partner nodig die erin meegaat. Dat zie ik bij mijn ouders, die elkaar ondersteunen", aldus Lenka.

In Lummen bezocht Koningin Mathilde het tuindersgezin bestaande uit Inge Zeeuws, Gert Reijnders en hun drie kinderen. Zij zijn een voorbeeld van hoe marktgericht ondernemen. Zij startten in 1995 met een tomatenbedrijf, maar Inge had nood aan een nieuwe uitdaging en begon in 2009 met een kiwibesplantage. Doordat het tomatenbedrijf enkele jaren later niet meer rendabel bleek, schakelden ze over naar aardbeien. Nu kan je bij hen in het voorjaar en in het najaar genieten van lekkere aardbeien, terwijl van augustus tot oktober de kiwibessen geoogst worden.

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker is trots vanwege het bezoek van de koningin en op de landbouwers in de eerste plaats. "De twee bedrijven illustreren het belang om als gezin samen weldoordachte keuzes te maken in de bedrijfsvoering. Ook tonen deze bedrijven dat ze stevig verankerd staan in hun gemeenschap en in de maatschappij." In de maatschappelijke opdrachten die landbouw opneemt, zoals groene zorg en educatie, spelen vrouwelijke bedrijfsleiders en de (meewerkende) echtgenotes van landbouwers wel vaker een sleutelrol.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Boerenbond

Volg VILT ook via