nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.03.2020 Kopzorgen door vroege bloesems en nachtvorst

Fruitboeren blijven dezer dagen ook 's nachts stand-by in hun plantages. Eerder deze week daalden de temperaturen tot -5°C. Het weekend wordt wel warmer, maar volgende week is er weer nachtvorst. Voor prille bloesemknoppen, die zich dit jaar vroeg lieten zien, zijn die temperatuurschommelingen fataal. “We raden fruittelers aan om de grote middelen in stelling te brengen om in geval nachtvorst meteen gepast te reageren”, zegt Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt.

De bloesems van de pruimen en de kersen staan momenteel al open en die van de peren staan in bot. Bij de appels zijn er nog niet veel bloesems in knop. “De nachtvorst van begin deze week heeft al behoorlijk wat schade aan peren veroorzaakt”, weet Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt. “Bij conferenceperen varieert de schade van relatief weinig op sommige percelen, tot 90 procent op andere plantages.”

De volgende dagen kunnen de fruittelers even op adem komen want voor het weekend wordt geen nachtvorst meer aangekondigd. “Maar het gevaar is zeker nog niet geweken, integendeel”, zegt Dany Bylemans. “Dit weekend komen er immers warmere temperaturen. Die stimuleren de bloembotten om zich verder te ontwikkelen, waardoor de kans op schade alleen maar kan toenemen.” De bloesems kondigden zich dit jaar vroeg aan, maar dan wegen temperaturen van -5°C zwaar door. Vooral de bloesems die in knop staan, zijn gevoelig voor vorstschade.

Fruitteler Piet Porreye is volop bezig met voorzorgen te nemen. De vuurpotten die warme lucht in de plantages moeten verspreiden, staan klaar. “De bloesems ontluiken dit jaar een 10-tal dagen vroeger dan normaal omdat wij een zeer zachte winter hebben gehad, wat nu resulteert in een vroeg voorjaar”, weet hij. “Het zijn vooral de vroege kersensoorten en pruimen die het gevoeligst voor de nachtvorst zijn. Die staan al in bloei. Peren en zeker appels zitten in de beginfase. Ook de bestuiving en de bevruchting worden door de koude nachten belemmerd.”

Fruitteler Theo Billen uit Ordingen heeft een gemengd fruitbedrijf met ook aardbeien. “Ze staan onder kappen, maar bij nachtvorst is het altijd een paar graden lager aan de grond. Aardbeien zijn zeer gevoelig voor nachtvorst vandaar dat ik extra voorzorgen neem en de planten in plastic tunnels ook nog bedek met losse plastic. Zo hoop ik toch een paar graden te winnen.”

Bron: Het Belang van Limburg

Beeld: Tom Thijsen

Volg VILT ook via