nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.06.2019 Korte hagelbui richt ravage aan in zuiden van Frankrijk

"Dit is een catastrofe. Ik heb dit zelden of nooit gezien", verklaarde de Franse minister van Landbouw Didier Guillaume na de zware onweders van zaterdag in de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes. Een strook van enkele tientallen kilometers breed in het departement Drôme is het zwaarst getroffen door de stormwind en hagel. Ruiten sneuvelden door hagel zo groot als tennisballen. In enkele minuten tijd vernielde de hagel ook fruitplantages en akkerbouwgewassen. De foto toont de schade in een boomgaard waar de nectarinen bijna rijp waren. Minister Guillaume bracht een bezoek aan een getroffen landbouwbedrijf in Romans-sur-Isère.

In Romans-sur-Isère in het departement Drôme zorgde een kwartier hagel voor een ongezien grote ravage. Ook acht andere Franse departementen zijn getroffen: Haute-Savoie, Ain, Ardèche, Isère, Loire, Haute-Loire, Rhône en Savoie. "De situatie is dramatisch. Op het vlak van landbouw zijn de Drôme en Isère het zwaarst getroffen", zei minister Didier Guillaume zondag. Volgens de Franse minister van Landbouw is op veel percelen 80 tot 100 procent van de oogst verloren. Hij stelde meteen een erkenning als natuurramp in het vooruitzicht.

De hagel was zo krachtig dat autoruiten en ramen van gebouwen sneuvelden. Ook de hagelnetten boven fruitplantages waren niet altijd bestand tegen het natuurgeweld. De schade beperkt zich niet tot abrikozen, nectarinen en ander kwetsbaar fruit dat al aan de bomen hing te rijpen. Ook wijnbouwers vrezen voor een slechte opbrengst door het stukgeslagen bladapparaat van de planten. Mogelijk doen de wijnranken er langer dan één seizoen over om te herstellen. Akkerbouwgewassen waren evenmin opgewassen tegen de storm. Granen werden tegen de grond gedrukt en van jonge maïsplanten blijft haast niets meer over.

De Franse landbouwers rekenen op steun van de overheid, maakt Grégory Chardon op France 3 duidelijk. De voorzitter van FDSEA Drôme legt uit dat er in eerste instantie nood is aan financiële hulp om deze crisis te overbruggen. Naar de toekomst toe bepleit hij verbeteringen aan het systeem van gewasverzekering en meer subsidies voor landbouwers die investeren in oogstbescherming zoals hagelnetten.

Bron: BFMTV / France 3

Beeld: @RahulMetreau - Twitter

Volg VILT ook via