nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.05.2020 Korte Keten viert hele zomer feest in plaats van 1 week

De derde editie van Week van de Korte Keten, die traditioneel doorgaat begin juni, leek één van de evenementen te worden die door de coronacrisis moest afgelast worden. De organisatoren hebben echter een oplossing uitgewerkt. In plaats van in één week worden de festiviteiten gespreid over de hele zomer. “Zo kunnen de korteketenproducenten creatieve en kleinschalige alternatieven uitdenken om hun smakelijk aanbod aan de consumenten te presenteren, zeker nu de veel meer hun vakantie in eigen land zullen doorbrengen”, klinkt het.
Als er een winnaar uit de bus kwam tijdens de coronacrisis, dan is het zeker de lokale producent en handelaar. De korte keten boomt op dit moment als nooit tevoren. In een recente enquête gaf twee derde van de producenten in de korte keten aan een hogere omzet te draaien dan normaal als gevolg van de coronacrisis. Bij vier op tien ging het zelfs om een stijging van meer dan 20 procent. Al gaf de meerderheid van de ondervraagden aan dat ze daarvoor ook wel extra inspanningen hebben moeten doen.
 
Begin juni is traditioneel de periode waarin de korte keten in de kijker wordt gezet. Sinds 2018 worden over heel Vlaanderen tal van activiteiten op poten gezet om lekkers van eigen bodem van lokale producenten aan te prijzen. Door de coronamaatregelen is het echter niet mogelijk om grote evenementen te organiseren. Daarom hebben de organisatoren, de Vlaamse provincies, VLAM, de Vlaamse overheid en het Steunpunt Korte Keten, het idee opgevat om alle activiteiten te verspreiden over de hele zomer.
 
Van 6 juni tot en met 30 september kunnen korteketenproducenten zich aanmelden met een activiteit om hun producten in de kijker te zetten. “Gezien de coronamaatregelen is het nog niet duidelijk welke activiteiten zullen toegestaan zijn. “Maar we dagen iedereen uit om creatieve plannen te bedenken en originele, eerder kleinschalige acties op poten te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een fietstocht langs enkele producenten of proeverijen en workshops in beperkte kring”, zeggen de organisatoren. Maar ook verenigingen, gemeentebesturen of buurderijen kunnen een activiteit organiseren waarbij lokaal lekkers centraal staat.
 
Alle activiteiten kunnen ingevoerd worden in de UiT-databank. Daarna is de activiteit terug te vinden via de agenda van www.zomervandekorteketen.be en via alle andere websites die gebruikmaken van het Vlaamse informatieplatform UiT-databank.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via