nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.04.2017 Kortgedingprocedure slachthuis Tielt wordt beëindigd

De Raad van State beschouwt de kortgedingprocedure van het Tielts slachthuis als beëindigd. Nadat de slachterij gesloten werd door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts trok de ceo van het Exportslachthuis naar de Raad van State om de slachtactiviteiten alsnog te kunnen hervatten. Twee weken na de sluiting kon het slachthuis opnieuw opstarten nadat het de minister overtuigde met een actieplan dat garanties bood op vlak van dierenwelzijn. De procedure wordt daarom niet voortgezet.

Op 23 maart liet minister Ben Weyts het slachthuis in Tielt sluiten omdat door Animal Rights gefilmd was hoe de varkens er mishandeld werden. Bij de sluiting legde hij een resem voorwaarden op voor de heropening. Het slachthuis nam die vereisten mee in zijn actieplan en kon opnieuw openen. De kortgedingprocedure die het intussen aanspande bij de Raad van State werd zo overbodig. Daarom beschouwt de Raad van State die procedure als beëindigd.

De slachtlijn van het varkensslachthuis heeft uiteindelijk twee weken lang stilgelegen. Cameratoezicht, een volledige doorlichting door onafhankelijke dierenwelzijnsexperten en een betere opleiding van het personeel moeten voorkomen dat de mistoestanden zich kunnen herhalen. De personen die zich schuldig maakten aan dierenmishandeling en op de beelden geïdentificeerd konden worden, riskeren strafrechterlijke vervolging.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via