nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.11.2018 Krijgen we binnenkort robots in supermarkten?

Ahold Delhaize gaat onderzoeken hoe robots van dienst kunnen zijn in supermarkten en distributie. Het moederbedrijf van Delhaize en Albert Heijn lanceert samen met de Technische Universiteit van Delft een onderzoeksprogramma rond robotica en gaat ook een testsite openen. “We gaan bijvoorbeeld onderzoeken hoe je een robot kunt leren om wisselende taken te verrichten en we zullen ook methoden ontwikkelen om de bewegingen en coördinatie van robots en bezorgwagens te optimaliseren”, legt professor Martijn Wisse, directeur van het TU Delft Robotics Institute, uit.

Aan de TU Delft werken onderzoekers aan een nieuwe generatie robots die ze leren om te gaan met de onvoorspelbaarheid van de ‘echte wereld’. Er liggen nog grote uitdagingen te wachten vooraleer robots en mensen effectief en veilig met elkaar kunnen samenwerken in een ongestructureerde omgeving. In deze robots komen veel verschillende wetenschappelijke disciplines bij elkaar, zoals mechatronica, ‘control’ en kunstmatige intelligentie, maar ook mens-machine interactie, ethiek en veiligheidstechnologie.

“Door deze nieuwe samenwerking met Ahold Delhaize kunnen wij problemen in ons dagelijks leven bestuderen via fundamentele vraagstukken in de robotica, zoals hoe een robot leert en zich veilig beweegt in een onvoorspelbare omgeving, hoe een robot veilig beweegt in een omgeving met mensen, en hoe je effectieve en efficiënte routes kunt plannen voor ‘last-mile delivery’”, zegt professor Martijn Wisse, directeur van het TU Delft Robotics Institute.

 Ahold Delhaize had al een "AIRLab" rond artificiële intelligentie. De groep breidt de focus daarvan nu uit naar robotica. Een team van internationale onderzoekers zal robotica-oplossingen verkennen om toe te passen in de hele bevoorradingsketen, van opslagplaatsen tot winkels en klanten. Topman Frans Muller ziet aanzienlijke mogelijkheden om dagelijks winkelen makkelijker te maken. “De snelle vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica maakt het doen van de dagelijkse boodschappen nog makkelijker voor onze klanten, en biedt nieuwe oplossingen voor onze magazijnen en distributiecentra.”

De testomgeving, die begin volgend jaar al operationeel moet zijn, zal de uitgedachte oplossingen ook tastbaar maken. Onderzoekers zullen er samen met onder meer studenten en start-ups prototypes van robots bouwen en testen. Ze zullen onder meer bekijken hoe robotarmen omgaan met delicate producten zoals groenten en fruit en hoe computerherkenning van producten en verpakkingen verbeterd kan worden.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Jelle Goossens iov Rikolto

Volg VILT ook via