nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.05.2019 Krijgt nieuwe Vlaamse regering een klimaatcoördinator?

“Het is een uitdaging voor de volgende Vlaamse regering om alles rond klimaat beter te coördineren.” Dat zegt minister Koen Van den Heuvel in een interview met de krant Het Laatste Nieuws. Het woord klimaatminister neemt hij niet in de mond – “klimaat zal in de volgende regering door alle bevoegdheden gaan” –, maar Van den Heuvel ziet wel een rol weggelegd voor iemand die de vinger aan de pols houdt in een coördinerende rol. De krant peilt ook naar de problematiek rond de ‘megastallen’. “Voor de grensstreek in het noorden van de provincie Antwerpen is zeker een globale aanpak nodig. We zijn daar volop mee bezig, samen met de provincie”, klinkt het.

Ongepland invallen in blessuretijd is nooit gemakkelijk, maar Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel spreekt er met een goed gevoel over in Het Laatste Nieuws. Hij begon als minister toen de klimaatbetogingen in volle gang waren. Op de vraag waar het klimaat zit in zijn ministertitel antwoordt hij: “In Vlaanderen hebben we geen klimaatminister of laat staan iemand die een coördinerende rol speelt. Maar ergens is het logisch dat klimaat verbonden is aan milieu en omgeving. Maar het zit ook op ruimtelijke ordening of bij mobiliteit. Het is een uitdaging voor de volgende Vlaamse regering om alles rond klimaat beter te coördineren, al moet je het als hele team aanpakken want de voorbije maanden werd het allemaal nogal gepersonaliseerd naar één minister toe. Iedereen heeft er een opdracht in. Het is een en-en-verhaal.”

Dat landbouw, milieu en natuur niet altijd gemakkelijk te verzoenen zijn, kan je volgens de krant merken aan de problematiek van de megastallen in de Noorderkempen. Daarop reageert Van den Heuvel als volgt: “Voor de grensstreek in het noorden van de provincie Antwerpen is er zeker een globale aanpak nodig. We zijn daar volop mee bezig, samen met de provincie. Er moet daar - net als op andere plaatsen in Vlaanderen - een ruimtelijke visie uitgewerkt worden rond wat wel en niet kan. Ook de lokale besturen spelen daarin een rol. Het is ook niet zo dat we zomaar alles toelaten want zo is er in Ravels een weigering geweest voor een groot kippenbedrijf. We moeten ook oppassen dat we niet per definitie alles rond de agrocultuur boycotten. Die bedrijven moeten ook kansen krijgen. In landbouw is veel innovatie terug te vinden, zoals de investeringen die ze doen in het verminderen van de uitstoot. Dat moeten we ook voor ogen houden.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via