nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.07.2017 "Kritieke droogte achter de rug door regen in juli"

Door de relatief normale maand juli op vlak van neerslag is op korte termijn de kritieke situatie in bijna heel Vlaanderen geweken. Toch blijft het neerslagdeficit van de voorbije droge drie maanden nog duidelijk merkbaar, vooral in het westen van Vlaanderen. Dat stelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in haar jongste droogterapport. “Dit betekent dat het potentieel risico op droogte blijft bestaan”, stelt VMM.

De periode april-juni was in heel Vlaanderen zeer droog: er viel gemiddeld over de meetposten van VMM slechts 80,1 mm neerslag, of 42 procent van de normale 189,6 mm te Ukkel. Vooral in West-Vlaanderen bleef het in deze periode zeer droog. “Door de recente neerslag is het neerslagtekort op alle meetposten wel wat gedaald of minstens gestabiliseerd. Dit is een normale trend die zich meestal inzet aan het eind van juli en begin van augustus. Niettemin blijft het neerslagtekort op alle meetposten hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar”, aldus VMM.

Voor de komende tien dagen wordt tussen de 14,8 mm en 51 mm neerslag verwacht, vooral op 30 juli. Hiermee blijft de huidige neerslagsituatie zich verderzetten: voldoende neerslag op de korte termijn, maar onvoldoende om het bestaande tekort op de lange termijn beduidend te doen minderen. De recente neerslag heeft immers nog niet geleid tot duidelijk merkbare veranderingen in de grondwaterstanden. Op twee derde van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden zo laag dat er in de voorbije dertig jaar maximaal drie keer lagere peilen voorkwamen.

Vooral in het westen van Vlaanderen is het effect van de droogte op het grondwater meer uitgesproken dan in het oosten. Zo zijn de grondwaterstanden er relatief lager en de peildalingen sterker. Dat wordt ook duidelijk als je de neerslaghoeveelheden van de maand juli bekijkt. In heel Vlaanderen is het een vrij normale maand qua neerslag geworden, met uitzondering van het centrum en zuiden van West-Vlaanderen en het zuidwesten van Oost-Vlaanderen. In Ieper bijvoorbeeld viel maar 34,4 mm, terwijl in Loenhout 126,8 mm regen viel. Het gemiddelde voor de maand juli in Ukkel is 73,5 mm.

Meer informatie: Droogterapport VMM 26 juli

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via