nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.04.2019 KU Leuven lanceert nieuw onderzoekscentrum TRANSfarm

Begin dit jaar werden de landbouwfaciliteiten van de faculeit Bio-Ingenieurswetenschappen van KU Leuven geïntegreerd in de nieuwe groepsdienst TRANSfarm. Nu maakt de dienst de bouw van een nieuw onderzoekscentrum bekend. TRANSfarm zal het Zoötechnisch centrum opvolgen en als pilot farm ingezet worden om labo-expertise in de circulaire bio-economie op te schalen en praktijkklaar te maken. De bouw van het complex start eind juni. “We willen de nadruk leggen op onze multidisciplinaire aanpak”, zegt Wouter Merckx, directeur van TRANSfarm. “Onderzoekers kunnen in het centrum onder andere op zoek gaan naar duurzame toepassingen voor restproducten uit de landbouw om tot een circulaire keten te komen.”

Al negentig jaar evolueert het Zoötechnisch centrum mee met de wetenschap en de maatschappij. Naast het traditionele onderzoek naar landbouwdieren, ligt de focus steeds vaker op andere onderwerpen in de bio-economie. Die verandering wordt nu verankerd in de nieuwe naam en werking: TRANSfarm. Het project wil in de praktijk tonen dat labo-expertise een grote meerwaarde kan bieden in de transitie naar een duurzame en circulaire economie.

Duurzaamheid en een circulaire aanpak verbinden de uiteenlopende projecten. “We proberen de koolstofkringloop zo lang mogelijk te maken en grond- en reststoffen optimaal te benutten”, zegt Wouter Merckx, directeur van TRANSfarm. Zo loopt er een biomedisch project rond vaccinatietechnologieën in samenwerking met het Rega Instituut en worden reststoffen van de productie van biomassa geraffineerd en opnieuw verwerkt: van kippenvoer tot nieuwe bouwblokken voor plastics. De landbouwoppervlakte rond het centrum zal dan weer gebruikt voor experimenten met Belgische soja.

Volgens de Nederlandse professor Emmo Meijer is de focus op duurzaamheid de weg vooruit. “Transities zijn niet maakbaar, je moet experimenteerruimte inrichten om stap voor stap nieuwe waardeketens te creëeren. TRANSfarm is een ideale uitvalsbasis om zo'n projecten op te zetten.” De testboerderij wil ook de brug maken tussen het lab en de praktijk. “Onze naam staat voor translationeel, praktisch toepasbaar onderzoek en transformatie in de landbouw”, vervolgt Wouter Merckx. “Door de expertise rond circulaire bio-economie aan de KU Leuven te groeperen, kunnen we beter met bedrijven samenwerken aan de toekomst.” In juni start de bouw van het nieuw onderzoekscentrum op de locatie van de oude boerderij aan het Groot Park in Lovenjoel.

Meer info: www.transfarm.be

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via