nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.08.2016 Kunstmestgiganten praten over fusie

Twee grote Canadese kunstmestfabrikanten, Potash en Agrium, maken werk van een fusie. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. De Canadese bedrijven worstelen met de dalende prijzen voor landbouwgewassen die de uitgaven van landbouwers onder druk zetten. Op een jaar tijd zijn de spotprijzen voor potas in de Verenigde Staten gedaald met 34 procent en andere voedingsstoffen voor gewassen zijn zelfs nog goedkoper geworden.

Potash is de tweede grootste producent van het gelijknamige potas ter wereld. De marktwaarde van het bedrijf wordt geschat op 14,6 miljard dollar of 13,1 miljard euro. Agrium vertegenwoordigt een waarde van 13,2 miljard dollar of 11,8 miljard euro op de beurs. Als beide bedrijven zouden samengaan, zou dat betekenen dat het gefuseerde bedrijf meer dan 50 procent van de Noord-Amerikaanse potascapaciteit bezit. Volgens analisten is het dan ook de vraag of een fusie de goedkeuring zal krijgen van de mededingingsautoriteiten.

De reden voor de fusie zou de zwakke kunstmeststoffenmarkt zijn. De lage prijzen die landbouwers krijgen voor hun gewassen, heeft hun uitgaven voor kunstmest teruggeschroefd. Met een fusie zouden de bedrijven in een teruglopende markt de kosten kunnen drukken om op die manier groei te genereren.

Als het tot een fusie tussen beide bedrijven komt, zou het gaan om de zoveelste verschuiving in de landbouwsector, na de recente fusie van Dow Chemical en DuPont, de overname van Syngenta door ChemChina en het geflirt tussen Bayer en Monsanto. Eerder had Potash ook al plannen om zijn Duitse rivaal K+S over te nemen.

Bron: Bloomberg

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via