nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.04.2020 Laagterecord voor aanvoer vis in Belgische zeehavens

De visaanvoer in de Belgische zeehavens is het voorbije jaar opnieuw gedaald, tot een laagterecord van 13.659 ton. Dat blijkt uit cijfers van Stabel, de Belgische dienst voor statistiek. De visaanvoer daalde met 7,5 procent tegenover 2018, terwijl er in dat jaar zelfs meer dan 11 procent minder vis werd aangevoerd. De omzetdaling voor de Belgische visserij bleef in 2019 beperkt tot -5,5 procent, dankzij de iets hogere gemiddelde prijs van de vis.

Enkele jaren geleden realiseerden de vissershavens in ons land nog een omzet van bijna 70 miljoen euro. Afgelopen jaar viel die terug tot 59,1 miljoen euro, het laagste niveau in jaren. De daling is het meest opvallend in de haven van Oostende. Het aandeel van die haven volgens hoeveelheid aangevoerde en verkochte vis, zakte voor het eerst onder de 40 procent. Het aandeel van Zeebrugge bleef nagenoeg gelijk op 58,2 procent, terwijl de haven van Nieuwpoort een lichte stijging kende (tot 2,8% marktaandeel).

De meest aangevoerde vis in ons land blijft de schol, met weliswaar een daling met 20 procent tot 3.630 ton. Op de tweede plaats staat de tong, die 11 procent meer aanvoer kende tot 2.041 ton. Tong is ook veruit de duurste vis, de gemiddelde prijs steeg vorig jaar met vijf procent. Beide vissoorten zijn samen goed voor meer dan de helft van de totale omzet in de Belgische zeevisserij. Rog kende een opmerkelijk stijging van 22 procent van de aanvoer, tot meer dan 1.200 ton.

Garnalen werden vorig jaar opnieuw minder aangevoerd (-38%), de prijsdaling bleef er beperkt tot 8 procent. 2018 was nog een uitzonderlijk jaar geweest voor de garnalenvangst, met meer dan een verdubbeling van de aanvoer. Tegenover een aanvoerstijging van 143 procent stond toen wel een prijsdaling van 48,6 procent.  

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via