nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.09.2018 Laatste beschermingsgebied Newcastle Disease opgeheven

De beschermingsgebieden die ingesteld werden rond besmettingshaarden van de ziekte van Newcastle, zijn allemaal opgeheven. Dat meldt het Voedselagentschap (FAVV). De laatste beschermingszone, in de Henegouwse gemeente Lessen, is sinds dinsdag niet meer van kracht. Wel blijven er nog steeds algemene maatregelen gelden voor verzamelingen en voor verkoop van pluimvee, al zijn er wel versoepelingen mogelijk.

Het FAVV heeft sinds 26 april van dit jaar 20 besmettingen met de ziekte van Newcastle vastgesteld. Zeventien daarvan werden vastgesteld bij hobbyhouders met sierpluimvee, drie ervan bij commerciële pluimveebedrijven. In een bepaalde straal rond die zones werden door het Voedselagentschap maatregelen genomen om verdere besmettingen tegen te gaan. Maar intussen is de toestand in al die zones onder controle, waardoor de beschermingsgebieden niet meer nodig worden geacht.

Versoepelingen op vlak van verzamelingen en verkoop van pluimvee gelden bijvoorbeeld voor de verkoop van pluimvee dat opnieuw is toegelaten voor pluimveehandelaars die beschikken over een toelating van het FAVV. Daarnaast is het voor hobbykwekers van pluimvee opnieuw mogelijk om, onder strikte voorwaarden, met hun dieren deel te nemen aan niet-commerciële verzamelingen zoals tentoonstellingen, beurzen en wedstrijden. Alle andere vormen van verkoop, ruil of overdracht van hobbypluimvee tussen hobbyhouders onderling blijven verboden.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels treffen. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen zoals een stijve nek en massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via