nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.08.2014 Laatste tarwepercelen staan te verkommeren in de regen

Volgens weervrouw Sabine Hagedoren viel er maandag en dinsdag tweemaal 20 tot 30 liter water per vierkante meter. De Vlaamse Milieumaatschappij meldt zelfs plaatsen waar tot 60 liter water viel in 24 uur tijd. Een akkerbouwer die nu nog graan op het veld heeft staan, wordt moedeloos van dit weer. Hij ziet de kwaliteit van de tarwe zienderogen achteruitgaan terwijl het gewas de strijd tegen wind en regen verliest en onderuit gaat. Graanhandelsfederatie Synagra koestert nog de hoop dat alle tarwe van het veld gaat “maar baktarwekwaliteit zal er niet meer geoogst worden”.

Door de vele neerslag geraakt de bodem stilaan helemaal verzadigd zodat akkers en weilanden drassig worden. Op sommige aardappelpercelen trekt het water niet meer weg. Vooral in de sproeisporen lijkt er geen doorkomen meer aan. Voor vollegrondgroentetelers die de oogst moeten verderzetten, wordt het de komende dagen – letterlijk – aanmodderen.

Het kwakkelweer wordt stilaan ook problematisch voor de graanpercelen die nog geoogst moeten worden. Eind juli werd bij mooi weer een groot deel van de tarwe gedorst maar een deel van het graan was toen nog niet rijp. Die percelen ogen almaar minder fraai: ze kleuren grauw en het graan gaat door regen en wind plat tegen de grond.

Synagra, de beroepsvereniging van de graanhandelaars, probeert een beeld te krijgen van het nog niet geoogste areaal. “In de polders en kuststreek gaat het naar schatting over 20 tot 25 procent van de tarwe”, vertelt Synagra-voorzitter Jean Maertens. Ook elders in Vlaanderen wachten nog graanpercelen op de maaidorser. “Meestal gaat het om laat gezaaide percelen want vorig najaar was vanaf eind oktober bijzonder nat”, weet Maertens. “In Wallonië is de situatie niet anders en staat nog ongeveer 15 procent van de tarwe op het veld. Het landelijk gemiddelde zal tussen 15 en 20 procent schommelen.”

Als het weer nu tijdig – hoe sneller, hoe liever – omslaat, geraakt in principe alle tarwe nog van het veld. Maar op tarwe van goede kwaliteit mogen de akkerbouwers nu niet meer hopen. “Een maand geleden zag het er nog bijzonder goed uit, maar ondertussen ging het hectolitergewicht onderuit en komt er schot in de tarwe.” Bij schot komt het kiemproces in de korrel op gang. Dat maakt tarwe onmiddellijk ongeschikt voor de maalderij maar zolang niet meer dan tien procent van een tarwestaal door schot is aangetast, volgt geen afkeuring als voedertarwe.

Alle voortekenen, behalve de prijs, waren goed voor de graanoogst zodat het huidige weer een echte spelbederver is. Bovendien vreest Maertens dat de slechte weersomstandigheden de prijsdruk verder kunnen verhogen. Hij verklaart zich nader: “Ook in Frankrijk zit het weer tegen zodat de tarwe niet de vereiste kwaliteit haalt voor export. Het risico bestaat dus dat de Fransen deze partijen als voedertarwe zullen dumpen op de Europese markt.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via