nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2017 Lage contractprijzen dwarsbomen kwekers van parkkonijn

In Vlaanderen hebben konijnenkwekers zwaar geïnvesteerd in een meer diervriendelijke huisvesting, maar de prijs die ze ontvangen voor ‘parkkonijnen’ staat onder druk. Twee bestuursleden van de Landsbond die zetelen in de prijzencommissie te Deinze klappen uit de biecht: “Ondanks de afspraken worden tijdens perioden dat konijn in de aanbieding staat toch ‘kooikonijnen’ of ‘zogezegde parkkonijnen’ gespot in de winkelrekken. Het is Carrefour die prijsbreker is met goedkopere Franse konijnen en er voor zorgde dat in 2016 andere ketens, die enkel parkkonijn verkochten, sterke druk gingen uitoefenen op de twee Vlaamse konijnenslachterijen om goedkoper te kunnen inkopen.”

Bij het begin van het jaar sluiten de meeste konijnenhouders een afname- en prijscontract met één van de twee konijnenslachterijen in Vlaanderen. De gemiddelde prijsnotering in Deinze van het voorbije jaar was in het verleden de standaard voor de voorgestelde contractprijs. Kwekers van parkkonijnen konden rekenen op een toeslag want de investering in een ruimere en meer diervriendelijke huisvesting zorgt voor een hogere kostprijs in vergelijking met de oude ‘konijnenbatterijen’. De contractprijzen die de slachterijen voorstellen voor de kweek van parkkonijnen in 2017 zijn duidelijk lager dan vorig jaar, en onvoldoende rendabel volgens de kwekers.

Pluimvee, het ledenblad van de Landsbond, laat de producenten zelf uitleggen wat het probleem is. “We zijn koploper in West-Europa wat parkkonijnen betreft maar nu dreigen onze extra investeringen als een boemerang in ons gezicht te kaatsen. De voorgestelde contractprijzen zullen er voor zorgen dat verschillende kwekers afhaken. Om een voldoende en regelmatig aanbod van parkkonijnen te garanderen, wat de slachters wensen, moeten ze de sector toekomstgerichte perspectieven bieden”, argumenteert Luc Buyens, zelf producent van parkkonijnen.

In 2016 bedroeg de gemiddelde Deinze-prijs 1,85 euro per kilo konijn. Dit was reeds 8 eurocent lager dan in 2015 en de contractprijzen voor 2017 zouden nog lager liggen. De zelfvoorzieningsgraad in ons land is het probleem niet, want die bedraagt nauwelijks 15 procent. “Het merendeel van de konijnen die in onze slachterijen geslacht worden, komt uit Nederland. In Frankrijk was er vorig jaar wel veel druk op de markt, maar zij hebben nauwelijks parkkonijnen”, schetsen Luc Buyens en Eric Verstrate, allebei bestuursleden van de Landsbond.

Zij schuiven Carrefour de zwarte piet toe omdat deze keten de goedkopere Franse konijnen importeert. De kwekers van de Belgische parkkonijnen die bij de andere grootwarenhuizen in de rekken liggen, worden de dupe van de negatieve spiraal van dumpingprijzen. De Landsbond ziet de toekomst allerminst rooskleurig in omdat de slachterijen niet alleen lage contractprijzen hanteren maar ook bijkomende voorwaarden stellen. Eén slachterij zou zijn leveranciers vragen om in de zomermaanden 40 procent minder konijnen te leveren dan in de periode september-december.

De twee slachterijen waarvan sprake is, Van Assche uit Deinze en Lonki uit Temse, reageren in het vakblad Pluimvee. CEO Wouter Van Assche van het gelijknamige slachthuis verwijst naar de overproductie in Frankrijk en Spanje die in 2016 de Belgische konijnen uit de markt prijsde. Ook is de markt voor parkkonijnen volgens hem nog beperkt. Namens slachterij Lonki verwijst CEO Frank De Boeck daarnaast ook naar de concurrentie met de (goedkope) vleessoorten kip en kalkoen.

Bron: Pluimvee

Volg VILT ook via