Lagere appeloogst en hogere perenoogst verwacht

Er zullen in België 31 procent minder appelen en 9 procent meer peren geoogst worden in het seizoen 2020-2021. Dat blijkt uit een eerste oogstraming van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT), producentenorganisaties en Boerenbond, zo meldt VBT.
7 augustus 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:56
Er zullen in België 31 procent minder appelen en 9 procent meer peren geoogst worden in het seizoen 2020-2021. Dat blijkt uit een eerste oogstraming van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT), producentenorganisaties en Boerenbond, zo meldt VBT.
De lagere opbrengsten voor appelen in België zijn vooral toe te schrijven aan de daling van het appelareaal met 313 hectare naar in totaal 5.475 hectare, en de gevolgen van de zware oogst en de droogteperiode tijdens het vorige seizoen, legt het VBT uit. De appeloogst zal daardoor 167 miljoen kilogram slinken. Dat is 31 procent minder dan de appeloogst van vorig jaar.
 
Het areaal peren stijgt dan weer met 293 hectare naar 10.658 hectare. Gecombineerd met een hogere productie per hectare zorgt dit voor een verwachte stijging van de oogst van peren met 9 procent tot 362 miljoen kilogram, aldus VBT.
 
Op Europees vlak wordt een eerder normale appeloogst van 10,71 miljoen ton en normale perenoogst van 2,19 miljoen ton verwacht, zo werd voorgesteld op het – voor het eerst digitale - internationale congres Prognosfruit.
 
Het Europese areaal peren is echter op vijf jaar tijd gedaald van 123.000 hectare in 2013 naar 114.000 hectare in 2018. In België is er een omgekeerde tendens waardoor België ondertussen de vierde grootste perenproducent van de EU geworden is, na Italië, Spanje en Portugal.
 
Het areaal appelen in 2020 in de EU bedraagt 530.000 hectare wat een stijging betekent van 10.000 hectare ten opzichte van vorig jaar. In de appelteelt is België een veel kleinere speler en komen we slechts op de 15de plaats met Polen als de meest bepalende speler met 33 procent van het Europese areaal.
 
“Het ziet er naar uit dat er een beter evenwicht tussen vraag en aanbod zal zijn”, stelt Luc Vanoirbeek van VBT. “Bovendien is de kwaliteit van het fruit dit jaar uitstekend. Gecombineerd met de afwezigheid van een overlap van de stocks, zal dit zich hopelijk manifesteren in een betere prijsvorming voor de producent, wat noodzakelijk is voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven. Als  sector moeten we  blijven zoeken naar afzetopportuniteiten op nieuwe markten en verdere modernisering (nieuwe variëteiten, oogstprotectie, diversificatie, …) van de fruitbedrijven. Van cruciaal belang is echter ook de steun en engagement van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appels en peren van Belgische bodem.”
 
Omwille van de coronapandemie nemen de Belgische fruittelers en hun Europese collega's enkele voorzorgsmaatregelen om de oogst zo veilig en vlot mogelijk te laten verlopen, luidt het. "Hopelijk slaagt men hierin want de oogst tijdig binnen krijgen is een absolute must om kwaliteitsfruit in de winkel te krijgen", aldus de koepelorganisatie.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek