nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.06.2018 Lancering postgraduaat coöperatief ondernemen

Cera en de KU Leuven lanceren een nieuw postgraduaat. Gedurende zes maanden schaven de deelnemers hun kennis bij over coöperatief ondernemen en management. “Met dit programma willen we de deelnemers een grondig inzicht geven in de specifieke aspecten en uitdagingen eigen aan coöperatief ondernemen en het management van coöperaties”, klinkt het bij de KU Leuven. Het programma richt zich tot (potentiële) beleidsverantwoordelijken binnen coöperaties - bestuursleden en managers - die al een basiskennis van coöperaties hebben en deze kennis willen uitbreiden en theoretisch verankeren.

Coöperaties winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit, ook in de landbouw. Denk maar aan Milcobel, Faircoop of de veilingen. In 2015 telde België 300 agrarische coöperaties en er komen er elk jaar bij. Het marktaandeel van coöperaties in België bedraagt in de diverse sectoren 30 tot 85 procent, zo blijkt uit een Europees onderzoek onder leiding van de Nederlandse Wageningen Universiteit. De helft van de Europese boeren, en zeker van de Belgische, zijn lid van een agrarische coöperatie. In tijden van heel volatiele prijzen en waarin innovatie en ondernemerschap belangrijk zijn, kan je maar beter samenwerken.

In essentie is een coöperatie een organisatie van mensen die ervoor kiezen hun krachten te bundelen. Dat is het belangrijkste, maar dat maakt nog geen coöperatie. Een coöperatie is een apart ondernemingsmodel met een unieke dynamiek. Coöperaties zijn ondernemingen waarbij het vervullen van de gemeenschappelijke behoefte(n) van hun leden via (betalende) dienstverlening centraal staat. Bovendien investeert het lid kapitaal in de vennootschap omwille van de verwachte dienstverlening, en niet in de eerste plaats omwille van het verwachte dividend, zoals bij andere bedrijfsmodellen.

Deze unieke ondernemersvorm vraagt om specifieke kennis. Cera, Boerenbond en de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) bundelen daarom de krachten en lanceren een postgraduaat, specifiek voor (potentiële) beleidsverantwoordelijken binnen coöperaties. “In elke module wordt een bepaald managementgebied behandeld, telkens met een focus op de wijze waarop het (idealiter) invulling krijgt in een coöperatie”, aldus de KUL. “De nadruk ligt op het verband tussen theorie en praktijk. Verworven theoretische kennis wordt onmiddellijk met de praktijk verbonden met behulp van case studies en getuigenissen.” De deelnemers die de vereiste evaluaties succesvol afleggen, krijgen het postgraduaatgetuigschrift "Postgraduaat in het coöperatief ondernemen en management", uitgereikt door de KU Leuven.

Meer informatie: Postgraduaat coöperatief ondernemen en management

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via