nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.10.2015 "Land- en tuinbouw moet slimmer worden"

De landbouwsector moet slimmer worden om de wereld in de toekomst op een betere, en vooral efficiëntere manier te voeden. Dat is de kernboodschap van een nieuw Rabobank-rapport. Een slimmere landbouw is productiever, produceert minder afval en is winstgevender, zo lezen we. Drones, big data en een slim irrigatiesysteem zijn mogelijke manieren om dat hogere doel te realiseren. “Slimme landbouw combineert technologie en data en verandert zo de manier en de snelheid waarop beslissingen worden genomen”, aldus Fred van Heyningen van Rabobank.

Om de productiviteit, de duurzaamheid en de winstgevendheid van de land- en tuinbouw verder te verhogen moet de sector slimmer worden, aldus Rabobank. Wat betekent dat precies? Het voedselsysteem moet intelligenter worden om de grote uitdagingen die op ons afkomen de baas te kunnen, zo klinkt het. Er zijn de lage grondstoffenprijzen, maar ook de grote ongelijkheid in de wereld en de gigantische hoeveelheden voedsel die verspild worden. 

“Een slimmer voedselsysteem combineert daarom technologie en data om de manier waarop en de snelheid waarmee beslissingen worden genomen te verbeteren, en om het gebruik van grondstoffen te optimaliseren en zo voedsel te produceren waar en wanneer de consument het nodig heeft”, aldus van Heyningen. Als de vraag naar voedsel in de toekomst verder zal stijgen, wat door alle internationale landbouwinstanties wordt voorspeld, dan is het essentieel dat we ons globaal voedingscomplex efficiënter maken.

Hoe dan? Business as asual is geen optie, aldus Rabobank, dat gelooft in de combinatie van technologie, big data en geavanceerde algoritmes. Volgens de Nederlandse bank kan een slimmere landbouw de productiviteit met minstens vijf procent verhogen. “Technologie automatiseert het werk, big data vertelt ons wat er gebeurt en algoritmes vertalen die gegevens naar beslissingen, waardoor het hele proces van de voedselproductie een stuk sneller verloopt”, aldus Justin Sherrard, Global Strategist bij Rabobank. “Het succes ligt in de handen van radicale ideeën die de steun van investeerders krijgen. Het goeie nieuws is dat de evolutie naar een slimmere landbouw al volop bezig is.”

Bron: eigen verslaggeving/Boerenbusiness

Beeld: Wikicommons - Halftermeyer

Volg VILT ook via