nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2020 Land- en tuinbouwsector schreeuwt om extra personeel

In januari 2020 werden ruim 28.000 vacatures gemeld bij VDAB. Dat zijn er maar liefst 13,4% meer dan in diezelfde periode vorig jaar. “Voor de voorbije 12 maanden komen we zo op een totaal van 295.574 gemelde vacatures”, licht Vlaams minister van Werk Hilde Crevits toe. “Opvallend is vooral de grote toename van het aantal gemelde vacatures voor land- en tuinbouw.” Ook in de bouwsector werden in januari 2020 een vierde meer vacatures gemeld dan in januari 2019.

Werkgevers hebben het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. In januari 2020 alleen al werden 28.234 vacatures gemeld bij VDAB. “In vergelijking met 10 jaar geleden zijn dat er meer dan dubbel zoveel op een maand tijd”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits. “De vraag naar personeel blijft dus sterk stijgen.”

Opvallend is de stijging van maar liefst 137 procent van het aantal gemelde vacatures in januari 2020 in de land- en tuinbouwsector. In de afgelopen 12 maanden zijn er zo een kwart meer vacatures in die sector gemeld bij VDAB. “Het gaat bijvoorbeeld over medewerker in de fruitteelt en tuinbouwmedewerkers”, klinkt het. De stijging komt er doordat land- en tuinbouwers sinds 1 januari 2019 verplicht vacatures voor medewerkers moeten melden bij VDAB. “Zo krijgen we een veel duidelijker beeld van de nood aan hulp in die sector.”

“Werkgevers vinden heel vlot de weg naar VDAB om hun vacatures kenbaar te maken”, aldus minister Crevits. “Gecombineerd met de lage werkloosheid, zorgt dat voor een heel sterke arbeidsmarktkrapte. De komende jaren zullen we elk talent nodig hebben. Door sterke samenwerkingsovereenkomsten met lokale besturen en sterke partnerschappen zullen we die uitdagingen moeten aanpakken.”

Ook de bouwsector trekt opnieuw aan in januari. Met 2.047 gemelde vacatures in januari, is er een stijging van bijna een kwart ten opzichte van een jaar eerder. Maar ook in de gezondheidszorg en openbare besturen worden nog steeds veel vacatures gemeld. Afgelopen januari werden meer vacatures gemeld voor mensen zonder diploma of maximum een diploma 2de graad secundair onderwijs. Met 11.300 vacatures is er een stijging van 17,3 procent in vergelijking met januari 2019.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via