Landbouwbedrijven in trek als vakantiebestemming

Nu de wereldwijde corona-uitbraak onze manier van op vakantie gaan zeker de komende zomerperiode drastisch zal beïnvloeden, wordt meer en meer in de richting van land- en tuinbouw gekeken om alternatieven te bieden. Niet alleen heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle een oproep gelanceerd naar de sector voor het aanbieden van kampplaatsen voor jeugdverenigingen, een nieuw opgerichte vzw CamperStops Belgium is ook expliciet op zoek naar stopplaatsen op land- en tuinbouwbedrijven voor campers.
2 juni 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:54

Nu de wereldwijde corona-uitbraak onze manier van op vakantie gaan zeker de komende zomerperiode drastisch zal beïnvloeden, wordt meer en meer in de richting van land- en tuinbouw gekeken om alternatieven te bieden. Niet alleen heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle een oproep gelanceerd naar de sector voor het aanbieden van kampplaatsen voor jeugdverenigingen, een nieuw opgerichte vzw CamperStops Belgium is ook expliciet op zoek naar stopplaatsen op land- en tuinbouwbedrijven voor campers.

Eén van die landbouwbedrijven die komende zomer een aantal jeugdverenigingen mag verwelkomen, is het bedrijf van Guido en Katleen Lemaire-Taelemans in Sint-Martens-Lennik. “Met onze eigen vier kinderen die in de jeugdbeweging actief zijn, was de beslissing meteen genomen toen bleek dat er kampplaatsen te kort zouden zijn”, vertelt Katleen. Ervaring met het ontvangen van groepen en schoolkinderen heeft ze al, maar het is de eerste keer dat ze een weide ter beschikking stelt voor een zomerkamp.

Het gezin Lemaire-Taelemans mocht minister Benjamin Dalle ontvangen op hun bedrijf om de oproep naar kampterreinen bij land- en tuinbouwers meer onder de aandacht te brengen. En die aandacht is nodig, meent minister Dalle. “Er zijn nog tientallen jeugdgroepen die geen locatie hebben voor een kamp deze zomer. Door de coronamaatregelen mogen verre buitenlandse kampen niet doorgaan en door de Afrikaanse varkenspest kunnen kampen in bepaalde delen van de provincie Luxemburg niet doorgaan”, zegt hij.

Een land- of tuinbouwbedrijf lijkt hem dan ook een ideale plek voor een fantastisch kamp. “We waren bijzonder blij toen beslist werd dat de kampen toch kunnen doorgaan dit jaar. Dit past ook in ons pleidooi voor meer aandacht voor het kind- en jongerenperspectief in heel deze pandemie. Toch zullen de zomerkampen er dit jaar anders uitzien door het coronavirus, maar ze zullen niet minder onvergetelijk zijn”, klinkt het.

Boerenbond zet met plezier de schouders onder deze oproep. “Land- en tuinbouwers kunnen een belangrijke rol spelen in het voorzien van voldoende aanbod om al die zoekende jeugdbewegingen een oplossing te bieden voor hun probleem”, zegt voorzitter Sonja De Becker. “Naast hun functie als voedselproducent vervullen zij ook een belangrijke sociale rol. Zij beheren de open ruimte die ze ter beschikking kunnen stellen als bijvoorbeeld kampeerweides. Maar ook andere bedrijfsgebouwen, zoals leegstaande loodsen, stallen of serres komen in aanmerking als kampplaats.”

Ook de Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) is tevreden over de samenwerking met het kabinet en de landbouwsector. “We zijn heel blij dat we kinderen en jongeren met de zomerkampen en -activiteiten opnieuw perspectief kunnen bieden, en dat in alle veiligheid”, zegt voorzitter Isaak Dieleman. “We zijn Boerenbond dankbaar dat het meteen aanbood om mee op zoek te gaan naar kamplocaties bij zijn leden. Het biedt onze kinderen en jongeren de kans om de land- en tuinbouw van nabij te beleven tijdens hun kamp.”

Maar niet alleen jeugdverenigingen moet ‘last minute’ op zoek naar oplossingen. Ook voor de overgrote meerderheid van de Belgen zal de zomervakantie er enigszins anders uitzien. Nu nog heel wat landen hun grenzen geheel of gedeeltelijk gesloten houden en ook vliegtuigreizen maar moeizaam terug hernemen, lijkt dat voor velen een vakantie in eigen land te worden.

Peter Van de Mierop, een fervent motorhome-reiziger, zag de overvolle campings, vakantieparken en stranden al voor zich en besloot naar alternatieven te zoeken. “Ons eigen prachtige land telt tal van rustige plekjes: boerderijen, een leuke hoevewinkel met lekkere terrasjes, wijngaarden, brouwerijen, rustige terrasjes aan de voet van een prachtig landschap, enz.”, stelt hij.

Dat deed bij hem het idee rijpen om deze plekjes te combineren met overnachten met de camper. Na contact met Toerisme Vlaanderen blijkt dit een haalbare piste. “Wanneer het om een gratis overnachting met de motorhome gaat, hoeft de eigenaar van de grond geen investeringen doen om zijn terrein in orde te maken conform het logiesdecreet. Een overnachting mag maximaal 24 uur duren”, klinkt het. Bijkomend voordeel voor wie zijn grond gratis ter beschikking stelt, is dat de camperaar graag proeft van zijn producten. Dit kan een enorme meerwaarde betekenen voor bijvoorbeeld hoevewinkels, maar ook voor het toerisme op het platteland.

Dit idee van Peter Van de Mierop resulteerde recent in de oprichting van VZW CamperStops Belgium. Campergastbedrijven kunnen hun aanbod gratis bekend maken op dit platform. Ze bepalen zelf hoeveel campers ze toelaten, wanneer het voor hen past en welke faciliteiten zij ter beschikking willen stellen. Camperaars die lid willen worden, betalen een beperkte jaarlijkse bijdrage en dan kunnen zij heel het jaar gratis op camperlocaties die er aangeboden worden, terecht.

“In onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië bestaat dit al. Daar bewijst deze formule dat ze rendabel is voor de campergastgezinnen en een perfecte aanvulling kan bieden voor de bestaande kampeermogelijkheden, zoals campings en camperplaatsen, zonder concurrentie te zijn”, aldus Van de Mierop. 

Meer informatie: SOS Zomerkamp of VZW CamperStops Belgium (website online vanaf 15 juni)

Beeld: Boerenbond

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek