nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.09.2019 Landbouwcommissaris Hogan krijgt handelsportefeuille

De voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, presenteerde dinsdag haar ploeg voor de komende legislatuur. Ze zal met acht vicevoorzitters werken, onder wie de Nederlander Frans Timmermans, die het Europese klimaatbeleid zal coördineren, en de Deense Margrethe Vestager, die bevoegd wordt voor digitale zaken, maar verrassend genoeg ook haar bevoegdheid mededinging houdt. Huidig landbouwcommissaris Phil Hogan wordt bevoegd voor handel. De Ier zal de handelsgesprekken met het Verenigd Koninkrijk moeten opstarten wanneer het land eenmaal de EU verlaten heeft. Zijn opvolger op de post landbouw is de Pool Janusz Wojciechowski, die jarenlang deel uitmaakte van de landbouwcommissie in het Europees Parlement.

Als commissaris voor Mededinging gooide Vestager in de uittredende commissie van Jean-Claude Juncker hoge ogen. Ze deinsde er niet voor terug de Frans-Duitse fusie van Alstom en Siemens tegen te houden en deelde torenhoge boetes uit aan Amerikaanse tech-reuzen als Google die ze misbruik van zijn dominante marktpositie aanwreef. Zij behoudt haar oude portefeuille en van haar wordt ook verwacht dat ze Europa klaarstoomt voor het digitale tijdperk.

Persagentschap Belga bestempelt ook de aanstelling van Phil Hogan tot commissaris voor Handel als een verrassing. In landbouwmiddens werd hij al langer gezien als een kandidaat voor de portefeuille. Wanneer journalisten hem vroegen naar zijn ambities antwoordde hij altijd dat hij graag EU-commissaris wou blijven. De voorbije jaren slorpte de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid zijn aandacht op. Nu zal Hogan zijn handen vol hebben met de Brexit. De belangrijkste hinderpaal is nog steeds de backstop, die een harde grens met... het Ierland van Hogan moet vermijden. De Ierse premier Leo Varadkar reageerde al dat de benoeming van Hogan voor zijn land "zeker een voordeel" is.

Onze landgenoot Didier Reynders wordt verantwoordelijk voor justitie. Het was dinsdag ook uitkijken welke portefeuille de Franse kandidaat Sylvie Goulard zou krijgen. Zij wordt Europees commissaris voor Interne Markt. Opvallend is tevens dat de Italiaanse oud-premier Paolo Gentiloni Economie krijgt. De Luxemburger Nicolas Schmit volgt Marianne Thyssen (CD&V) op als commissaris voor Werkgelegenheid.

Van de nieuwe Europese landbouwcommissaris wisten we al dat die uit een nieuwe lidstaat zou komen. Eerst werd Krzysztof Szczerski door Polen naar voren geschoven, maar het is zijn landgenoot Janusz Wojciechowski die verantwoordelijk wordt voor het beleidsdomein dat nog steeds de grootste slokop is in de EU-begroting. Wojciechowski is momenteel lid van de Europese Rekenkamer en zetelde voordien in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Voorzitter Ursula von der Leyen zegt over haar team: "Zij zullen vorm geven aan de Europese manier om dingen aan te pakken, door doortastende actie te ondernemen tegen de klimaatverandering, het partnerschap met de Verenigde Staten op te bouwen, onze betrekkingen met een zelfbewuster China vorm te geven en een betrouwbare buur te zijn, onder meer voor Afrika. Dit team moet opkomen voor onze waarden en voor normen van wereldklasse. Ik wil een Commissie die blijk geeft van vastberadenheid, die duidelijk gefocust is op de urgente kwesties en die antwoorden biedt. Een Commissie die evenwichtig, soepel en modern is."

In de eerste helft van hun ambtstermijn zullen alle EU-commissarissen elke lidstaat bezoeken. Het doel van de nieuwe Commissie is "het leven van mensen en bedrijven makkelijker maken". Daarom belooft Von der Leyen dat bij de creatie van nieuwe wetgeving voor elke nieuwe regel een oude regel moet verdwijnen om de rompslomp te verminderen. Inzake digitalisering wil ze zelf het goede voorbeeld geven door alle vergaderingen papierloos te laten verlopen. "Deze Commissie zal de daad bij het woord voegen", aldus de Duitse voorzitter.

Haar ploeg, die een recordaantal van 13 vrouwen telt, zal op 1 november aan de slag gaan. Het is echter niet uitgesloten dat het team voordien nog wijzigingen moet ondergaan. Het Europees Parlement moet de voltallige Commissie immers het vertrouwen schenken en het is niet ondenkbaar dat sommige van de 26 kandidaat-commissarissen het lastig gaan krijgen tijdens de voorafgaande hoorzittingen. Zo voert de Europese antifraudedienst OLAF onderzoek naar Goulard in een affaire van fictieve tewerkstelling, en Wojciechowski in een affaire over onregelmatigheden met reiskosten. Desgevraagd hamerde Von der Leyen op de onafhankelijkheid van OLAF en "het vermoeden van onschuld".

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: European Union - Vladimir Simicek

Volg VILT ook via