nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.01.2018 Landbouwers bundelen kennis tegen erosie

Omdat erosie kostbare grond wegspoelt, treffen Vlaamse landbouwers sinds 2015 maatregelen om bodemerosie tegen te gaan. In de reliëfrijke Vlaamse Ardennen speelt het probleem sterk zodat Agrobeheercentrum Eco² startte met ‘Boeren op de helling’, een proefproject dat focust op samenwerking tussen landbouwers en de uitwisseling van kennis en ervaringen. Een eerste verslag van de samenwerking lees je in de nieuwe Buitenkans, het e-zine van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Om goede praktijken en kennis uit te wisselen omtrent het bestrijden van erosie op hellende percelen startte Agrobeheercentrum Eco² in de Vlaamse Ardennen ‘Boeren op een helling’ op. Het LEADER-project wordt ondersteund door Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek (PCM), het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) en het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA).

Het proefproject ‘Boeren op een helling’ focust onder meer op vorming, demo’s en kennisuitwisseling. Daarnaast zochten de projectpartners ook een beperkt gebied om concrete maatregelen uit te testen. De keuze viel op de omgeving van de Pauwelsbeek in de gemeente Maarke-Kerkem. Daar zijn een tiental landbouwers en landeigenaars actief. Zij werden allemaal uitgenodigd om een werkgroep te vormen en samen na te denken over acties tegen erosie.

“Over het probleem is iedereen het eens, maar over de oplossingen lopen de meningen soms ver uiteen”, aldus Maarten Raman van Eco². “De meeste landbouwers passen al maatregelen uit de nieuwe wetgeving toe, zoals niet-kerende bodembewerking of het aanleggen van grasstroken of drempeltjes. In de werkgroep kunnen we verschillende meningen en ervaringen naast elkaar leggen. Welke maatregelen staan in de wetgeving maar zijn in de praktijk niet haalbaar? Zijn er ook maatregelen die goede resultaten boeken maar nog niet erkend zijn? We willen de landbouwers op de hoogte brengen van de mogelijkheden en tegelijk niet-werkbare maatregelen oplijsten voor de overheid.”

Lees het volledige verhaal in de nieuwe Buitenkans van VLM.

Bron: Buitenkans

Volg VILT ook via