nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.05.2019 Landbouwers identificeren zich met Week van Korte Keten

Bij de start van de Week van de Korte Keten zijn in drie van de vijf deelnemende Vlaamse provincies de ‘korte-keten-koppen’ bekendgemaakt. Net zoals honderden andere land- en tuinbouwers organiseren zij deze week activiteiten om hun hoeveverkoop of andere vormen van korte keten meer bekend te maken. In totaal gaat het over meer dan 400 activiteiten in gans Vlaanderen: van proeverijen en rondleidingen op de hoeve tot boerenmarkten en picknicks. Op het tuinbouwbedrijf van de familie Vercammen in Koningshooikt maakte minister van Landbouw Koen Van den Heuvel de bekendmaking van de Antwerpse korte-keten-kop mee. Melkveehoudster Mieke Aertsen wordt in Loenhout en omstreken met ijs geassocieerd want ze verkoopt de lekkernij op de hoeve en met vijf ijswagentjes die hun ronde doen.

Consumenten die hun voeding kopen in de korte keten kunnen een gezicht kleven op de producent. Laat dat nu ook het idee zijn achter de wedstrijd ‘korte-keten-kop’. In de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen werd deze verkiezing georganiseerd om de Week van de Korte Keten onder de aandacht te brengen. Van 4 tot 12 mei organiseren honderden producenten, verenigingen en lokale besturen activiteiten om de populariteit van hoeveverkoop, boerenmarkten en groentepakketten een extra duwtje te geven. Met de campagne willen de vijf provincies, de Vlaamse overheid, promotieorgaan VLAM en het Steunpunt Korte Keten voedselproducenten zichtbaarheid geven en de drempel voor consumenten verlagen.

De korte keten is goed voor de lokale economie, beperkt het aantal voedselkilometers en verbindt de consument opnieuw met de oorsprong van zijn voedsel. En het staat garant voor vers, betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel. Ondanks de sterke troeven vindt slechts een beperkte groep consumenten de weg naar lokale producenten. “Eén op de zes Vlamingen is vertrouwd met de korte keten. Op jaarbasis kopen ze een keer of tien voedingsproducten rechtstreeks bij een landbouwer. In bijna negen op de tien gevallen gebeurt zo’n aankoop op de boerderij”, weet Vlaams landbouwminister Koen Van den Heuvel. Andere vormen van korte keten zijn automaten (o.a. voor aardappelen, aardbeien en ander fruit en zelfs voor diepgevroren vlees), groentepakketten, boerenmarkten, zelfpluktuinen, enz.

Naast de reeds genoemde troeven van de korte keten hecht de minister ook belang aan het aspect landbouweducatie en de feedback die landbouwers meteen krijgen van de eindgebruiker. De campagneweek heeft dan ook zijn volle steun. “Het idee om een Week van de Korte Keten te organiseren, komt van West-Vlaanderen”, zegt Van den Heuvel. Dit is de tweede keer dat het evenement in gans Vlaanderen plaatsvindt.

In de provincie Antwerpen waar de minister het startsein kwam geven, kan je bijvoorbeeld een azalea kopen voor Moederdag bij een lokale sierteler en ontbijten tussen de koeien in Loenhout. In Hamont-Achel in de provincie Limburg kan je een bezoek brengen aan een kaasmakerij en in Zemst (Vlaams-Brabant) kan je op één dag zelfs drie landbouwbedrijven bezoeken langsheen de speciale korte-keten-fietsroute. In de Sint-Amandskerk in Roeselare (West-Vlaanderen) kan je aanschuiven voor de grote korte-keten-barbecue. In het Oost-Vlaamse Melle gaat een boerenmarkt door met kookdemo. Dit is maar een kleine greep uit de vele evenementen die nog tot en met zondag 12 mei plaatsvinden.

Melkveehoudster Mieke Aertsen uit Loenhout bereidt zich voor op een week extra veel ijs scheppen want zij werd verkozen tot korte-keten-kop van de provincie Antwerpen. Mieke: “Van de productie van 85 koeien gaat 100.000 liter naar ons hoeve-ijs. Ik hou ervan om klanten een eerlijk en dagvers product aan te bieden. En omgekeerd houdt de consument daar ook van want ze doen de moeite om de fiets of de auto te nemen om op ons terras te komen genieten van een ijsje. Wanneer ze daar zitten, kijken ze zo de koeienstal in terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin.”

Hoewel de korte keten haar veel voldoening geeft, vindt Mieke dat haar kerntaak – melk produceren – een beter inkomen zou moeten opleveren. Met de verwerking van de melk tot ijs hebben zij en haar zussen Sofie en Evelien inmiddels zoveel faam gemaakt dat de hoeve niet meer het enige verkooppunt is. Ook plaatselijke supermarkten en horecazaken bieden hun ijs aan, en er rijden in de weide omgeving ook vijf ijswagentjes rond, allemaal met ijs van … je raadt het al. Op jaarbasis smullen wel 60.000 mensen van de heerlijke ijsjes en pannenkoeken van Het Boerenijsje.

Ook de vier andere laureaten voor korte-keten-kop in de provincie Antwerpen zijn een bezoekje waard tijdens de Week van de Korte Keten. In Morkhoven kan je proeven van verrassende saffraan-bereidingen. Linda Van den Bulck en Marc Leloup haalden op hun eentje saffraan naar België. De eerste Belgische saffraanboerderij leverde hen zoveel aandacht en bezoekers op dat de oorspronkelijke plannen voor een B&B vertraging opliepen. In Lier heeft Ioana Simionescu met CSA Kraakvers bio een missie: via heerlijke biogroenten, fruit en bloemen verbindt ze mensen met elkaar, met de natuur en de streek waar ze wonen.

Bij Woeste Goesting in Oud-Turnhout tovert Christine Roelofs korte-keten-producten op je bord. Christine is gefascineerd door wilde planten die eetbaar zijn voor de mens en door groenten die je niet in de winkel vindt. Bij hoevewinkel Trezemieke in Retie kan je terecht voor smakelijk rundvlees van Blonde d’Aquitaine en Aubrac. In de ene helft van de stal huizen 40 runderen, de andere helft wordt gebruikt voor de hoevewinkel en voor verjaardagsfeestjes en het zorgluik. Eén dag per week wordt een jongere met autisme of ADHD opgevangen op de boerderij.

Alle activiteiten tijdens de Week van de Korte Keten vind je hier. De laureaten en winnaars van de korte-keten-kop-wedstrijd in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen maken we volgende week bekend.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via