nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.07.2019 Landbouwers kunnen gezuiverd afvalwater Aquafin ophalen

Nu de Droogtecommissie code oranje voor de droogte heeft afgekondigd en provincies een oppompverbod op onbevaarbare waterlopen hebben uitgevaardigd, laat Aquafin weten dat het opnieuw gezuiverd afvalwater ter beschikking stelt. Dat water kan bijvoorbeeld door landbouwers of openbare besturen afgehaald worden aan 19 installaties verspreid over Vlaanderen. “De OVAM-grondstofverklaring werd afgeleverd en onze installaties zijn klaar om landbouwers en gemeenten die een contract afsluiten van effluent te voorzien”, zegt Wouter Boncquet, accountmanager bij Aquafin.

Het is niet de eerste keer dat Aquafin gezuiverd afvalwater ter beschikking stelt. Dat was bijvoorbeeld ook al zo tijdens de droogteperiodes in 2017 en 2018. Aquafin verzamelt het afvalwater van douches, toiletten, wasmachines, ... vanuit de gemeentelijke riolen en transporteert het naar één van zijn 300 zuiveringsinstallaties. Op die manier wordt jaarlijks bijna 1 miljard kubieke meter huishoudelijk afvalwater gezuiverd. Dat behandelde en gezuiverde afvalwater - ook effluent genoemd - heeft niet dezelfde kwaliteit als drinkwater maar kan bijvoorbeeld wel perfect gebruikt worden door landbouwers voor irrigatie en bewatering.

Mits het afsluiten van een overeenkomst en een administratieve vergoeding kon de afgelopen jaren op tijdelijke basis gezuiverd afvalwater opgehaald worden op de zuiveringsinstallaties van Aquafin. Vooral tijdens de langdurige droogteperiodes van 2017 en 2018 bleek dit een noodoplossing voor onder andere de landbouw en openbare besturen.

Op advies van de Vlaamse Milieumaatschappij werden de toepassingsmogelijkheden voor irrigatie en bewatering dit jaar opgenomen in een OVAM-grondstofverklaring. Via die verklaring kunnen afnemers eenduidig nagaan of het water geschikt is voor de toepassing waarvoor men het wil gebruiken. Die vergunning werd ondertussen afgeleverd en Aquafin kan dus opnieuw gezuiverd afvalwater aanbieden.

“Wie gezuiverd afvalwater wil afhalen op één van de 19 opengestelde installaties vult eenvoudig het aanvraagformulier in op onze website”, laat Wouter Boncquet, accountmanager bij Aquafin, weten. “Na goedkeuring van deze aanvraag zal een contractnummer worden toegekend waarmee je op de opengestelde waterzuiveringsinstallaties effluentwater kan afhalen.”

Het geografische overzicht van die installaties kan je hier terugvinden.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Aquafin

Volg VILT ook via