nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.03.2020 Landbouwers reageren op oproep voedselbank Ieper

De voedselbanken zitten met de handen in het haar. Door het hamstergedrag in ons land krijgen zijn minder overschotten vanuit supermarkten. De Ieperse voedselbank ‘Op ’t Spoor’ deed dan ook een oproep naar horeca en landbouw om hun voedseloverschotten te doneren. Daar kwam al snel reactie op. “Verschillende restaurants en landbouwers gingen in op de oproep. Een landbouwer zal ons de komende weken zelfs 1.000 kilo aardappelen voorzien”, aldus Eva Ryde, de bevoegde schepen in Ieper.

De coronacrisis treft kwetsbare gezinnen extra hard: voedselbedelingen kampen met tekorten door het hamstergedrag in de supermarkten. “Vandaag hebben we vooral nood aan verse producten, zoals kaas en melk”, zegt één van de vrijwilligers van de Ieperse voedselbank. “Andere producten zijn er nog, maar alles is welkom.” De voedselbank riep daarom landbouwers en horeca-uitbaters op om groenten, fruit en overschotten te doneren.

En op die vraag kwam al snel veel reactie. “We zijn ontzettend blij met zo veel solidariteit”, zegt schepen Ryde. Wie nog producten wil schenken, kan zich registreren bij het coronameldpunt van de stad Ieper via 0800 98 900 of via .

Naast een tekort aan voedingsproducten kampen de voedselbanken in Vlaanderen ook met een gebrek aan beschermingsmateriaal. Veel vrijwilligers haken af omdat er onvoldoende mondmaskers of ontsmettingsgel is voorzien voor hen. Bovendien behoren heel wat van die vrijwilligers ook tot de risicogroep waardoor ze besluiten niet meer te komen, zo weet Radio 2.

Bron: Belga/Het Laatste Nieuws/Radio 2

Volg VILT ook via