nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.07.2019 Landbouwers ventileren ongenoegen over Mercosur-deal

Een 50-tal landbouwers hebben donderdagmiddag een deel van de rijbaan geblokkeerd op het Schuman-rondpunt, voor de Europese instellingen. Ze deden dat met zes tractors en een veewagen, om zo hun ongenoegen te uiten over het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. De manifestatie was een initiatief van Fugea en verliep rustig. FWA, de grotere van de twee Waalse landbouworganisaties, werd op datzelfde moment in de Wetstraat 16 ontvangen door premier Charles Michel en federaal landbouwminister Denis Ducarme. Aan Vlaamse zijde namen Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat deel aan dat overleg.

Leden van de Waalse landbouworganisatie Fugea protesteerden donderdag in hartje Brussel tegen het vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie met de Mercosur heeft gesloten. Fugea verzet zich tegen het handelsakkoord en eist dat het afgekeurd wordt door de Europese Raad, waarvan premier Charles Michel de nieuwe voorzitter wordt. Door het akkoord zou het voor de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) gemakkelijker worden om vlees en ook suiker uit te voeren naar Europa, tot groot ongenoegen van zowat alle landbouworganisaties in Europa. Zij delen allemaal de vrees dat de bijkomende import de landbouwmarkten gaat ontwrichten. Wat hen echt de ogen uitsteekt, is dat landbouwers in Zuid-Amerika niet aan dezelfde normen rond milieu, dierenwelzijn, traceerbaarheid en volksgezondheid moeten voldoen als in Europa.

De manifestatie verliep rustig. Op de protestborden op de tractoren waren slogans te lezen als "Mercosur: consumenten, landbouwers, milieu, klimaat, zij gaan allemaal zeker verliezen", "Import: de dood van de landbouw" of "Import: we eisen dezelfde normen als bij ons". Rond het middaguur trok een delegatie van Fugea per veewagen naar de ambtswoning van de premier. Daar werden ze ontvangen door vertegenwoordigers van Charles Michel. "We legden onze eisen voor en ze lieten weten dat ze het op bepaalde punten met ons eens zijn, dat ze op Europees niveau al bondgenoten aan het zoeken zijn om de problemen rond gezondheid en milieu gelinkt aan dit akkoord, te bespreken", aldus Yves Vandevoorde van Fugea. "Het doel van deze ontmoeting was dat de landbouw niet vergeten wordt. We willen blijven mobiliseren, ook met het middenveld, aangezien het akkoord ook problemen voor het klimaat met zich meebrengt."

Eerder op de dag werd het Agrofront in de ambtswoning van de premier ontvangen door Charles Michel en door federaal landbouwminister Denis Ducarme. FWA, de grootste landbouworganisatie in Wallonië, stelde tijdens die ontmoeting dat "familiebedrijven en de voedselzekerheid van de consumenten opgeofferd worden in het voordeel van andere economische sectoren". "Door ermee in te stemmen om grote hoeveelheden suiker, rundvlees, gevogelte en ethanol te importeren vanuit Zuid-Amerika, lachen de Europese onderhandelaars de consumenten en landbouwers letterlijk in het gezicht uit", klonk het achteraf in een mededeling. FWA overweegt om actie te voeren tot het handelsakkoord ingetrokken wordt.

Ook aan Vlaamse kant, bij Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat, is het ongenoegen over de deal met de Mercosur-landen groot. Zij delen het optimisme van de Europese Commissie daaromtrent helemaal niet. Via Twitter hebben de voorzitters van beide landbouworganisaties al laten weten dat de familiale landbouw zowel in Europa als Zuid-Amerika aan het kortste eind trekt. Sonja De Becker (Boerenbond) vergelijkt het handelsakkoord met een koehandel: "auto's en machines zijn geruild voor koeien, kippen en suiker". Hendrik Vandamme (ABS) verwoordt zijn ongenoegen als volgt: "Onze rundveehouders, kippenkwekers en bietplanters worden geofferd als pasmunt in het grootste vrijhandelsakkoord van de EU ooit." Vrijdag polsen we hen meer uitgebreid om een reactie.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Fugea

Volg VILT ook via