nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.03.2019 Landbouwers willen ruilverkaveling Gooik stopzetten

54 landbouwers uit Gooik vragen in een petitie aan minister van Landbouw Koen Van den Heuvel om de plannen voor een grote ruilverkaveling in Gooik stop te zetten. Hiermee neemt het ruilverkavelingsproject een verrassende wending. “Eigenlijk is niemand nog voor de ruilverkaveling”, zegt landbouwer André Deleener. “De ruilverkaveling werd in 2007 aangevraagd door 24 landbouwers. Maar daarvan is twee derde ondertussen met pensioen. Tien van de oorspronkelijke aanvragers hebben ook de petitie getekend om de procedure voor de ruilverkaveling stop te zetten. Van de oorspronkelijke aanvragers blijven er dus nog maar vier over. Het lijkt ons niet logisch dat vier mensen kunnen beslissen over de eigendom van meer dan 2.400 mensen.”

In 2008 kreeg de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de opdracht om te onderzoeken welke kansen een ruilverkavelingsproject kan bieden in Gooik, zowel voor een duurzame landbouwtoekomst als voor de ruimere ontwikkeling van de regio. In oktober vorig jaar werd dat onderzoek afgerond, waarna twee openbare onderzoeken van start gingen. De ruilverkaveling stuitte tijdens het openbaar onderzoek al op meer dan 900 bezwaarschriften. Het ziet ernaar uit dat het draagvlak nog kleiner wordt, nu ook de Gooikse landbouwers zelf zich expliciet tegen de gedwongen ruilverkaveling uitspreken.

“Ik ben bij 54 collega-landbouwers langs geweest en overal kreeg ik tot mijn eigen verbazing hetzelfde verhaal te horen: eigenlijk is niemand voor de ruilverkaveling”, zegt landbouwer André Deleener. “Wanneer gronden tot grote percelen aan elkaar worden gesloten, zet dit de deur open voor monocultuur en industriële landbouw. Bovendien gaan de investeringen in dit project slechts voor een beperkt deel naar de landbouw, waarvoor de ruilverkaveling uiteindelijk toch is bedoeld. Er vloeit veel geld naar onder andere een ecotunnel, een uitkijktoren, bufferbekkens, natuurprojecten en wegen waardoor er zelfs zo'n 300 hectare aan landbouwgrond verdwijnt.”

De Gooikse landbouwers stelden een petitie op die ze deze week overmaken aan het kabinet van minister Koen Van den Heuvel. “De ruilverkaveling zal uitdraaien op 30 à 35 miljoen euro en de gemeente Gooik zal zo'n 6 à 7 miljoen euro zelf moeten ophoesten. Dat vinden de landbouwers te duur. De Gooikenaren beseffen niet dat het per inwoner zo'n 600 à 700 euro zal kosten. Veel geld voor een project dat maar door weinig mensen gedragen wordt”, zo stellen ze.

“Het lijkt ons daarom beter om te gaan naar een systeem van vrijwillige ruilverkaveling waarbij boeren gewoon onderling gronden ruilen als ze dat willen om tot betere percelen te komen”, vindt André Deleener. “VLM kan hierbij helpen en het zou de gemeenschap alvast een pak minder geld kosten.” De landbouwers hopen de minister te overtuigen de procedure stop te zetten.

Bron: Het Nieuwsblad / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via