nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.06.2018 Landwijzer viert 150 nieuwe bioboeren

Landwijzer, het vormingscentrum voor biologische landbouw in Vlaanderen, organiseert al 21 jaar een gespecialiseerde beroepsopleiding biologische landbouw. “Bij Landwijzer wordt je boerendroom realistisch gemaakt. Dat we nu echt boerinnen zijn en daarvan kunnen leven, dat verwondert ons nog vaak”, vertellen afgestudeerden Heleen Dewanckele en Sofie De Blieck. Om hun 150 afgestudeerden te vieren, organiseert Landwijzer op 30 juni een zomerfeest op bioboerderij De Zonnekouter in Machelen aan de Leie.

Landwijzer vzw ontstond 21 jaar geleden uit een nood aan een opleiding biologische en biologisch-dynamische landbouw in Vlaanderen. Sindsdien vormt die opleiding de kernactiviteit van de organisatie, naast onder andere cursussen over agro-ecologie en natuurlijk imkeren. Deze opleiding - het leertraject genoemd - duurt 2,5 jaar en start jaarlijks in Gent en in Antwerpen. Het leertraject combineert theorielessen met langdurige praktijkstages en reflectiemomenten. “De opleiding bereikt voornamelijk mensen die niet van boerenafkomst zijn”, klinkt het bij Landwijzer. “Maar de laatste jaren neemt ook de vraag vanuit omschakelende gangbare landbouwbedrijven geleidelijk aan toe.”

Meer dan 130 afgestudeerden zijn nu aan het werk in de biologische landbouw. Velen van hen startten na de opleiding hun eigen bedrijf of ontwikkelden een nieuwe bedrijfstak op een bestaande boerderij. Er zijn ook oud-cursisten die meewerken op biologische bedrijven of een omkaderende functie hebben als onderzoeker of verkoper. Daarnaast werken momenteel meer dan 20 afgestudeerden en huidige cursisten aan de concrete opstart van hun landbouwproject.

“Bij Landwijzer kom je toe met een droom, en er is plaats voor die droom”, getuigen afgestudeerden Heleen Dewanckele en Sofie De Blieck. Zij startten in april 2017 zelfoogstboerderij ’t Schaaphof in Landegem. “Door de kennis die je opbouwt, de ervaring die je opdoet tijdens je stages, de vele praktijkvoorbeelden die je ziet en de uitwisselingen met boeren wordt die droom steeds realistischer. De lessen bedrijfsbeheer, de begeleiding en het bedrijfsplan maken alles tastbaar. Dat we nu echt boerinnen zijn en daarvan kunnen leven, dat verwondert ons nog vaak.”

Boer of boerin worden, is geen evidente weg, en brengt veel uitdagingen met zich mee zoals langdurige toegang tot betaalbare landbouwgrond, een leefbaar loon, en werken binnen een niet aangepaste regelgeving. “Deze nieuwe boeren tonen dat het kan, al is het vaak hard werken”, klinkt het bij Landwijzer. “Het is mooi om cursisten telkens te zien groeien, als mens en in de landbouw, tijdens en na het leertraject”, vertelt Geert Iserbyt, hij is sinds de oprichting betrokken bij Landwijzer en leertrajectbegeleider in Gent.

“Het is ook heel bijzonder om te zien welke ontwikkelingen onze afgestudeerden in de Vlaamse landbouw waarmaken”, vervolgt Geert Iserbyt. “10 jaar geleden zijn zo de eerste Community Supported Agriculture (CSA) in Vlaanderen gestart. En nu zien we dat boeren vaker gaan samenwerken en dat verschillende projecten evolueren naar kleinschalige gemengde bedrijven met lokale afzet. Een heel mooie evolutie die aansluit bij de recente wereldwijde inzichten op het vlak van duurzame voedselvoorziening.” Om al die verwezenlijkingen te vieren, organiseert Landwijzer op 30 juni een zomerfeest op bioboerderij De Zonnekouter in Machelen aan de Leie.

Wie interesse heeft in het leertraject, kan een infobrochure aanvragen en zich inschrijven voor de info-avond op 9 juli in Gent. Meer info: www.landwijzer.be.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Kobe Van Looveren voor BioForum Vlaanderen

Volg VILT ook via