nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.03.2018 L'Echo gaat op zoek naar oude onfrisse vleeshistories

De Waalse krant L’Echo maakt gewag van een nieuw, of beter oud, geval van vleesfraude. De Moeskroense vleesverwerker Debaenst zou in 2012 Frans rundvlees als vlees van Belgisch wit-blauwe runderen verkocht hebben. De warenhuisketen Lidl verbrak daarom zijn contract met het bedrijf. In een reactie zegt Kurt Debaenst, CEO van de gelijknamige vleesverwerker, dat het om een "oude geschiedenis" gaat. Volgens hem was er een discussie met Lidl over het feit of runderen met een afwijkend vachttype ook als wit-blauw mogen worden beschouwd.

In oktober 2012 meldde een werknemer van Debaenst aan de winkelketens Colruyt en Lidl dat de vleesverwerker hen Frans vlees als Belgisch had verkocht. Lidl liet daarop een audit uitvoeren, zette de samenwerking stop en haalde alle betrokken producten uit de winkelrekken. Colruyt bevestigt dat inkopers "geruchten" hadden opgevangen, maar zegt geen slachtoffer te zijn geweest van de fraude. Het bedrijf koopt immers karkassen die het in eigen beheer versnijdt.

De Waalse krant L’Echo werd hierover getipt, en pakt uit met het verhaal. Het wordt bevestigd door Lidl en moet volgens L’Echo aantonen dat de problemen in de vleessector niet beperkt blijven tot de groep Verbist. Debaenst is een kleiner slachthuis, waar op jaarbasis ruim 9.000 geslacht, versneden en verder verwerkt worden. Volgens CEO Kurt Debaenst zaten er tussen een lot wit-blauwe runderen dieren die niet raszuiver waren volgens Lidl, maar die ondanks hun afwijkende vachtkleur wel degelijk van het Belgische ras waren. Het contract met de retailer werd verbroken, maar van productterugroepingen zou geen sprake geweest zijn.

Bron: Belga / L'Echo

Volg VILT ook via