nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.09.2018 Leerlingen met groene vingers ontdekken aquaponics

Dit schooljaar gingen 1.500 scholen over heel België aan de slag met de groeidoos van ‘Zie Ze Groeien’, een GoodPlanet-campagne rond tuinieren in het basisonderwijs in samenwerking met OSMO Meststoffen en Thon Hotels. “De campagne herstelt en versterkt de band tussen kinderen en de oorsprong van onze voeding”, verklaart Jo Van Cauwenberghe, directeur van GoodPlanet Belgium. Basisschool BSBO Heideland uit Heusden-Zolder bracht de vijf campagne-uitdagingen tot een goed einde. De inzet van leerlingen en leerkrachten werd beloond met een Aquaponics-kweeksysteem dat feestelijk ingehuldigd werd door ‘Zie ze groeien’-meter Dina Tersago.

Dit jaar gingen duizenden groene vingertjes in hun schooltuin aan de slag. Van Heusden-Zolder tot Koksijde, van Antwerpen tot Bastogne, allemaal waren ze in de ban van hun ‘Zie ze groeien’-plantjes. GoodPlanet ondersteunde de deelnemende scholen om het hele jaar actief bezig te zijn in de moestuin. “We willen de leerlingen vooral laten genieten van samen werken in de tuin”, zegt Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet Belgium.

Naast een Facebook-community en een groeiboekje krijgen de ‘Zie ze groeien’-scholen elk schooljaar vijf uitdagingen voorgeschoteld, zoals koken met de oogst of slakken op een ecologische manier uit de moestuin houden. De scholen die zich het meest ingezet hebben, worden beloond met mooie prijzen. Dit jaar prijkt BSBO Heideland uit Heusden-Zolder bovenaan het lijstje van winnaars.

Meter van het project, tv-gezicht Dina Tersago, mocht de winnende school verrassen met een heus aquaponics-kweeksysteem. De school is daarmee de eerste in Vlaanderen die het systeem in gebruik neemt. De innovatieve kweekmethode combineert aquacultuur (waterdieren kweken) en hydroponie (planten kweken op water) tot een volwaardig ecosysteem. “Ik ben al een paar jaar enthousiaste meter van dit project omdat ik het superbelangrijk vind dat kinderen weten waar hun voeding vandaan komt en zich opnieuw meer verbonden voelen met natuur in hun omgeving”, aldus Dina Tersago.

Meer informatie over het project? www.ziezegroeien.be

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Zie ze groeien

Volg VILT ook via