nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.01.2019 Leghennenhouder uit Merksplas is er het hart van in

Dat hij er niet goed van was, zegt Christophe Fransen vanop zijn bedrijf in Merksplas aan een journalist van Gazet van Antwerpen. Hij was bij de kippen toen zijn zoon belde omdat hij hun stallen had herkend op het filmpje dat door Animal Rights online was gezet. “Ik had tranen in mijn ogen. Ze doen uitschijnen dat ik de kippen mishandel, terwijl ik hier zeven dagen op zeven werk om de dieren te soigneren. Ze hebben ingebroken in mijn stal en de slechtst uitziende dieren gefilmd. Aan het eind van de legperiode zijn veel kippen kaal. Wij zien ze ook liever met meer pluimen, maar het is niet anders.”

Met een filmpje uit een megastal met kooikippen in Merksplas heeft Animal Rights de leefcondities van legkippen aangeklaagd. De eigenaar van het bedrijf verdedigt zich: “Wij soigneren onze kippen. Het is normaal dat ze kaal worden aan het einde van het legseizoen.” Veel mensen waren geschokt na het zien van de triestige dieren en de dode kip die in beeld kwam. De petitie van Animal Rights om een einde te maken aan 'horrorschuren' werd al meer dan 25.000 keer getekend.

“Mensen die de sector niet kennen, zijn misschien geschokt door de beelden. Maar ik heb al van verschillende collega's gehoord dat ze het proper vonden in mijn stal. Op 150.000 kooikippen is het normaal dat er geregeld een paar sterven”, zegt Christophe Fransen. “Wij zien elke kip elke dag. We verwijderen dan ook de dode dieren als die er zijn. Ik vind het straf dat ze hier 's morgens binnen hebben gebroken. Dat kan ik zien aan het feit dat de eierbanden draaien. 's Morgens is er altijd personeel aan het werk. Als er vreemde mensen binnenkomen, zijn de kippen zeker in paniek waardoor ze in een hoekje op elkaar kruipen. Dat was natuurlijk net wat ze wilden filmen.”

Christophe Fransen heeft het bedrijf Lopik aan de Lochtenberg in Merksplas van zijn vader overgenomen die het op zijn beurt weer van zijn vader heeft overgenomen. “Toen ik de zaak in 2006 overnam, heb ik alle stallen vernieuwd volgens de normen. Ik heb ook nooit een opmerking gekregen van een van de vele controlerende instanties. Het is hier altijd rond de twintig graden, de kippen krijgen zes keer per dag vers eten, hebben vers water en een propere stal. Ik denk dat sommige mensen het slechter hebben dan mijn kippen. Bovendien: een kip die zich slecht voelt, produceert niet. Ik heb er dus alle belang bij dat mijn kippen zich goed voelen.”

Behalve de 150.000 kooikippen, heeft Christophe Fransen ook 140.000 scharrelkippen. “Die hebben wel meer pluimen”, zegt medewerker Sarah Cools. “Wanneer alle kippen buiten zouden rondscharrelen, lijkt me dat qua oppervlakte en werkuren niet realistisch. Bovendien is het de vraag of mensen wel meer willen betalen voor die eieren. Op dit moment brengt een gewoon ei 5 tot 7 cent op, een scharrelei levert 1 cent meer op.”

Bron: Gazet Van Antwerpen

Volg VILT ook via