nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.02.2018 Lekkers met Streken helpt Antwerpse lekkernijen vinden

Het webadres www.lekkersmetstreken.be bleef bij het oude, maar verder is de website waarop hoeve- en streekproducten uit de provincie Antwerpen aangeboden worden grondig onder handen genomen. De zoekfunctie is geoptimaliseerd en de look-and-feel is opnieuw bij de tijd. De meest voorkomende producten die lokaal aangeboden worden zijn bier, zuivel, aardappelen, groenten en kruiden. Naast alledaagse producten verdienen ook delicatessen en luxeproducten zoals hertenvlees, saffraan, gin en bierpralines het label hoeve- of streekproduct.

De vernieuwde website ‘Lekkers met Streken’ werd door de provincie Antwerpen gelanceerd op zorgboerderij Trezemieke in Retie, waar groene zorg gecombineerd wordt met vleesvee en een paardenhotel. Voor de gelegenheid zond Radio 2 Antwerpen live uit vanuit de koeienstal. Gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Peter Bellens gidste er doorheen de opgefriste website. Zijn collega bevoegd voor Landbouw en Economie, Ludwig Caluwé, zakte af naar Deurne voor een bezoek aan koffiebranderij Verheyen. Hij werd daar getrakteerd op lokaal lekkers waarvan alle inwoners van de provincie Antwerpen kunnen smullen als ze de moeite doen om even naar www.lekkersmetstreken.be te surfen.

De website toont namelijk de weg naar alle verkooppunten van 356 hoeve- en streekproducten afkomstig van 178 producenten. Om de consument wegwijs te maken, zijn alle lekkernijen onderverdeeld in 14 categorieën: fruit(sappen), groenten en aardappelen, vlees(bereidingen), zuivel, brood en gebak, bieren, confituur en suikergoed, geschenkpakketten, enz. De gemeenten waar je de meeste producten en producenten vindt zijn Hove, Boechout, Antwerpen, Geel, Herentals en Mol.

“Voortaan kan je gemakkelijker op een kaart zoeken naar het lekkers in jouw buurt. Nieuw aan de websute is dat alle hoeve- en streekproducten een plaatsje krijgen. Er zijn niet langer criteria waaraan producenten moeten voldoen. De provincie neemt zo een belangrijke drempel weg voor producenten. Iedereen die een hoeve- of streekproduct aanbiedt, hoort thuis op de website. Staat jouw product nog niet op de website en kom je wel in aanmerking? Signaleer het dan via de website”, zegt gedeputeerde Caluwé.

Producten die een lange geschiedenis kennen, gebaseerd zijn op een oud recept of verankerd zijn in de streek herken je aan het logo ‘erkend door de provincie Antwerpen’. “Ook nieuw op de website zijn de verkooppunten. Producenten kunnen zelf doorgeven waar hun producten overal verkrijgbaar zijn. Dat kan een plaatselijke markt zijn, de eigen hoevewinkel of de winkel van een andere producent, een supermarkt, enzovoort”, vult gedeputeerde Bellens aan.

Meer info: Lekkers met Streken

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Koen Fasseur voor provincie Antwerpen

Volg VILT ook via