nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.03.2017 Leuven krijgt foodmarkt in historische spoorweghal

'Hal 5', dat deel uitmaakt van de 19de-eeuwse voormalige Centrale Werkplaatsen van de NMBS in Kessel-Lo, krijgt in afwachting van een definitieve restauratie een tijdelijke invulling met tal van activiteiten zoals een foodmarkt, bewegingshal en stadslandbouw. Dat heeft Leuvens schepen Mohamed Ridouani (sp.a) bekendgemaakt. Om deze tijdelijke invulling in de historische spoorweghal mogelijk te maken, liet Leuven het pand water- en winddicht maken en voorzien van elektriciteit.

Op de Leuvense oproep naar voorstellen voor tijdelijke invulling van de 2.500 m² grote oppervlakte werd massaal gereageerd. De polyvalente hal zal in de toekomst kunnen ingezet worden voor evenementen zoals een lokale foodmarkt, garageverkoop, culturele voorstellingen of apart kunnen gehuurd worden door organisaties en buurtgroepen.

De tussenhal zal als een bewegingshal worden ingevuld door Cirkus in Beweging. In de grote hal zullen duurzame organisaties zoals The Food Hub, Sociale Kruidenier, Arktos, Riso Vlaams-Brabant, Plant- en Houtgoed een vaste plaats krijgen, naast een centrale bar, een bakkerij en eetgelegenheden. De ruimte rond de hallen zal door The Food Hub worden ingericht als een aangename verblijfsruimte en zone voor stadslandbouw.

Met dit project, waarmee Leuven de leegstaande historische hallen wil omvormen tot een bruisende, stedelijke en duurzame broedplaats met ruimte voor experiment, sluit het stadsbestuur zich volgens Ridouani aan bij steden zoals Gent, Antwerpen en Brussel waar tijdelijke projecten zoals Dok Gent, Rabot of Parckfarm Tour&Taxis en plekken zoals Park Spoor Noord hun meerwaarde reeds duidelijk tonen.

Bedoeling is om de nieuwe 'Hal 5' tegen de zomer te openen voor het grote publiek. 'Hal 5' is onderdeel van de voormalige Centrale Werkplaatsen die na de sluiting in de jaren '90 werden overgekocht door de stad Leuven en waar inmiddels reeds heel wat nieuwbouw en een park werden gerealiseerd.

Bron: Belga

Beeld: sp.a

Volg VILT ook via