nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.10.2017 Leuvenaars schrijven samen aan lokale voedselstrategie

Op 30 september staken Leuvenaars op Méér Vredeselanden in Museum M de koppen bij elkaar om werk te maken van een heuse voedselstrategie voor hun stad. Hoe kan landbouw en voeding een centrale plek krijgen in het leven van mensen? De Leuvenaars kunnen rekenen op ervaring uit Gent om hun plannen uit de startblokken te krijgen. Ook voor Leuven zijn er veel mogelijkheden. "Als we het slim aanpakken, scheppen we zo kansen voor lokale boeren, handelaars en consumenten om tot een meer duurzame voedselproductie en -consumptie te komen", zegt Gert Engelen (Vredeseilanden/Rikolto).

Tegen 2050 zijn we wereldwijd met meer dan 9 miljard. Drie op de vier mensen zal dan in een stad wonen, terwijl dat nu nog maar één op de twee is. Die groeiende stadsbevolking voeden op een duurzame wijze, vergt nieuwe links tussen winkels en markten in de steden en de boeren in en rond de steden. De ngo Vredeseilanden (Rikolto) ondersteunt wereldwijd steden om de uitdagingen die gepaard gaan met hun snel groeiende inwonersaantallen om te buigen in nieuwe mogelijkheden. “Op dit ogenblik werken onze teams samen met de steden Quito in Ecuador, Tegucigalpa in Honduras, Danang in Vietnam, Solo in Indonesië en Gent hier in België", zegt Gert Engelen van Vredeseilanden (Rikolto).

“We kijken bijvoorbeeld hoe we direct links kunnen leggen tussen boeren in en rond de stad om via korte ketens te leveren aan lokale supermarkten, restaurants, scholen, hotels,… Het gaat ons niet enkel om efficiënte bevoorrading, we willen ook de band herstellen tussen stadsbewoners en wat ze eten.” In België was Gent de eerste stad die een omvattende voedselstrategie uitwerkte. Daarvoor vertrok men vanuit de vele lokale initiatieven rond voedsel en landbouw: deeltuinen, stadslandbouw, CSA-landbouw, enz. Christophe Ramont, ambtenaar van de stad Gent, deed uit de doeken hoe zij dat allemaal samen brachten in het plan ‘Gent en Garde’.

Ook de stad Leuven engageert zich om mee te werken aan een voedselstrategie. Tijdens Méér Vredeseilanden op 30 september staken medewerkers van de stad de koppen samen met Leuvenaars en met organisaties en bedrijven uit de regio om te brainstormen over mogelijke acties. Met Leuven 2030 stimuleert de stad vandaag al inwoners, bedrijven, scholen, organisaties en overheden om samen Leuven klimaatneutraal te maken. “De productie en consumptie van voeding neemt makkelijk een derde van onze ecologische voetafdruk in. De ambitie om klimaatneutraal te worden, kan je dus alleen bereiken door ook op voeding in te zetten”, groeit het besef omtrent het belang van een voedselstrategie.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via