nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.08.2019 Levend Erfgoed Expo verwelkomt trekpaarden

Aanstaande zondag is het in Wachtebeke een hoogdag voor oude rassen van boerderij- en neerhofdieren. Op het provinciaal domein Puyenbroeck vindt ieder jaar de Levend Erfgoed Expo plaats. Initiatiefnemer is het Steunpunt Levend Erfgoed. “Dit jaar wordt hier voor de eerste keer de vierjaarlijkse Internationale wedstrijd voor het Belgisch trekpaard gehouden”, laat de organisatie weten. “In 2021 vindt die in Nederland (IJzendijke) plaats. Pas in 2023 komt de wedstrijd terug naar Vlaanderen.”

Met logistieke steun van de Provincie Oost-Vlaanderen wordt het Eiland in het domein Puyenbroeck al voor de 23e keer omgetoverd tot een kleurrijke verzameling van honderden lokale boerderij- en neerhofdieren. “Niet zomaar wat dieren, maar allemaal rassen die in onze streken ontstonden en door de mens gedomesticeerd werden omwille van de nutsdoeleinden maar nu niet meer door de professionele landbouw gebruikt worden”, aldus de organisatie. “Levend erfgoed dus.”

Naast de te koop gestelde hoenders, kalkoenen, ganzen, eenden, geiten, schapen, honden, runderen en trekpaarden, worden ook tal van dieren tentoongesteld. “Daarnaast zijn er keuringen van dieren, demonstraties met Belgische hondenrassen, huifkartochten, plattelandseducatie, oude ambachten, een hoefsmid, enzovoort”, klinkt het.

Deze editie zal er een extra uitgebreide vertegenwoordiging zijn van twee verschillende trekpaardenrassen. “Voor het eerst strijkt de internationale wedstrijd voor het Belgisch trekpaard hier neer”, zegt Jan Martens, voorzitter van het Steunpunt Levend Erfgoed. “Er zullen hier meer dan honderd paarden te zien zijn. Daarnaast organiseren we een dag van het Vlaams paard, het grootste paardenras ter wereld.”

De Levend Erfgoed Expo is gratis toegankelijk voor iedereen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Steunpunt Levend Erfgoed

Volg VILT ook via