nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.10.2019 Lichte dooi in handelsoorlog VS-China

De Verenigde Staten en China hebben een akkoord bereikt over een gedeeltelijk handelsakkoord. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bevestigd na afloop van een ontmoeting met de Chinese vicepremier Liu He. De tariefverhogingen van 25 tot 30 procent op Chinese importgoederen worden on hold gezet. In ruil belooft China voor ruim 40 miljard euro aan Amerikaanse landbouwproducten te kopen.
Na twee dagen onderhandelen in Washington werden de twee landen het vrijdagavond eens over een deelakkoord over de onderlinge handel. Volgens Trump gaat het om een "omvangrijke fase 1-deal" die evenwel nog niet op papier staat. Onder meer intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouwgoederen zijn in het akkoord opgenomen.
 
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat de VS een aangekondigde verhoging van importheffingen op 250 miljard dollar aan Chinese goederen, die op 15 oktober zouden ingaan, tegenhouden. Maar China wil verder praten met de VS alvorens een handtekening te zetten onder het gedeeltelijk akkoord. Het wil meer zekerheid over de geplande verhogingen van importtarieven die in december zouden ingaan. Volgens handelsgezant Robert Lighthizer zou er nog geen beslissing zijn genomen over die nieuwe tarieven.
 
De gedeeltelijke deal zou een staakt-het-vuren in de handelsoorlog tussen de twee landen kunnen inleiden en een opmaat kunnen zijn voor een breder handelsakkoord. Dat zouden presidenten Trump en Xi Jinping later dit jaar kunnen ondertekenen.China en de VS liggen al anderhalf jaar met elkaar in de clinch over een handelsdeal. Een deal die de twee landen eerder bereikten ging in mei toch niet door.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via