nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.09.2015 Lidl gaat Duitse boeren meer betalen voor hun melk

Na het massale boerenprotest wegens de sterk gedaalde melkprijzen gaat de Duitse discounter Lidl de Duitse boeren meer betalen voor hun melk. Vanaf 1 oktober zullen we de inkoopprijzen voor conventionele drinkmelk duidelijk optrekken, maakte Lidl vrijdag bekend. De Duitse boerenbond DBV had eerder gemeld dat Lidl de inkoopprijs met vijf cent per liter zou verhogen. Lidl wil zelf geen commentaar kwijt over de precieze prijsstijging uit "concurrentieoverwegingen".

Eind augustus kondigde Lidl Duitsland aan dat het de inkoopprijzen voor zuivel stabiel wil houden om de producenten te steunen in moeilijke tijden. Tijdens een recent overleg met het Deutscher Bauernverband (DBV) zou de belofte gedaan zijn van een prijsverhoging met vijf cent vanaf oktober. "Dit signaal van Lidl is een verdere stap om, gezien de gespannen situatie op de markt, onze melkveehouders te ondersteunen", zegt DBV-voorzitter Joachim Rukwied.

Nu komt het er volgens hem op aan dat ook andere warenhuisketens dit voorbeeld volgen. Rukwied verwacht dat voor andere zuivelproducten dan drinkmelk een gelijkaardig verantwoordelijkheidsgevoel de overhand zal halen. Door de wereldwijde overproductie zijn de prijzen die de melkveehouders krijgen ingestort. Volgens de Duitse melkveehoudersbond BDM is de melkprijs in Duitsland sinds eind 2013 gedaald van 41 naar 28 cent per liter.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via