nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.06.2017 "Liever geen deal over biowet dan een slechte deal"

De onderhandelingen rond de herziening van de bioverordering slepen intussen al een lange tijd aan, maar Malta, huidig voorzitter van de Europese Raad, wil toch proberen om voor eind juni een voorstel op tafel te leggen waar alle landen mee kunnen leven. Tijdens een recente bijeenkomst kwamen de EU-landbouwministers overeen dat ze de onderhandelingen rond de herziening van de biowetgeving nog een kans geven. Maar de biosector liet al weten dat het liever geen deal heeft dan een slechte deal. 

Al drie jaar proberen alle stakeholders in het Europese bioverhaal tot een nieuwe verordening te komen. Voor België geeft federaal landbouwminister Willy Borsus aan dat ons land al meer dan twee jaar gekant is tegen de tekst die op tafel ligt. Vooral de limiet rond pesticidenresidu’s is een struikelblok. Borsus vraagt zich dan ook openlijk af of de onderhandelingen voortzetten wel opportuun is, en of Europa niet beter inzet op het aanpassen van de huidige wetgeving.

Binnen de biosector blijft de koepelorganisatie IFOAM EU bij zijn standpunt over de huidige ontwerptekst. IFOAM zet vraagtekens bij de toegevoegde waarde en de technische aspecten van het voorstel. “Na vijf jaar onderhandelen verdienen biologische ondernemers en EU-burgers een regelgeving die beter leesbaar, consistent en eenvoudig te implementeren is”, zo klinkt het. “Het uitstellen van de discussie over controversiële onderwerpen kan een manier zijn om een politieke overeenkomst te bereiken – maar tegen welke kosten?”

“Veel van de onderwerpen die als verbeteringen op de bestaande wetgeving gepresenteerd zijn - waaronder de groepscertificering, eiwit in voeder, naleving bij import – kunnen gemakkelijk toegepast worden op de huidige wetgeving door middel van uitvoeringsvoorschriften”, sluit BioForum zich daarbij aan. “Als de tekst eind juni niet aanzienlijk verbeterd zal worden en geen meerwaarde heeft, dan vragen de biologische beweging, certificeringsinstanties en de Fair Trade Movement aan de Europese instellingen om een volledige herziening te laten vallen en de huidige wetgeving te verbeteren. Dat is de beste manier om de biosector zich verder te laten ontwikkelen.” 

Bron: BioForum Vlaanderen

Volg VILT ook via